Vi kan takke de frivillige redningsmannskaper for at ikke flere liv går tapt i Norge. Med sin spisskompetanse har de bevist gang etter gang at de kan være forskjellen på liv eller død når ulykka er ute. Men dessverre får ikke de frivillige kompensert nok for tid og penger de legger ned for å tilegne seg kompetanse, øve og for innkjøp av nødvendig utstyr for redning. Dette må myndighetene ta tak i.

Forrige helg deltok ti alpine redningsgrupper på en stor fjellredningsøvelse. Øvelsen var lagt til Rauma, og både 330-skvadronen på Ørlandet, Hovedredningssentralen, Norsk Luftambulanse og Lufttransport deltok i redningsoperasjonene. Det ble øvd på helikopterredning, der basen var lagt til Trollveggen. I tillegg var det manuell tauredning ved Skorgen.

Etter øvelsen snakket Åndalsnes Avis med visepolitimester Arnstein Nilssen i Møre og Romsdal politidistrikt, og han var tydelig på at de frivillige redningsmannskapene, som ikke får lønn, drives av idealisme. Dette er helt uvurderlig for politiet. Dessuten medgir han at politiet ikke innehar den spisskompetansen som frivillige redningsmannskaper har, og at han håper og tror at det fortsetter: – Vi er avhengige av det, sier visepolitimesteren.

Bekreftelsen fra Nilssen forteller at det profesjonelle redningsapparatet er helt avhengige av at den frivillige delen av beredskapen er velfungerende og tilgjengelige. De frivillige er gjerne lokale, de er kjent og de viser en uvurderlig fleksibilitet når de blir kalt ut for å hjelpe. De kommer seg raskt ut til riktig sted, med riktig kompetanse, for å redde liv.

Det norske samfunnet er avhengige av frivilligheten. Uten den på ulike plan, vil Norge stanse opp. Og det kan ikke være slik at alt har en prislapp. Ofte er et takk godt nok for dem som bruker av fritida på å legge til rette for at andre skal ha det bra.

Vi mener imidlertid at frivillige redningsmannskaper er i en litt annen kategori, ettersom det offentlige lener seg på dem og er blitt helt avhengige av deres kompetanse i redningsarbeidet. De må i det minste få dekket innkjøp av det utstyret de trenger. Og det må være en selvfølge at tapt arbeidsfortjeneste kompenseres av det offentlige.