Etter at rektor Torkil Klami den siste tida har fått føle på utfordringene med lavere elevtall på noen tilbud og budsjettkutt som har ført til at han per i dag er uten faglærer på treblås, gjør at han nå håper å snu negative omtale av kulturskolen, til noe positivt.

– Vet ikke hva vi gjør

– Vi i hele kollegiet føler at folk flest ikke vet hva vi driver med. I dagens samfunn bombarderes vi av musikk, og vi fordøyer lite av det. Kulturskolen kan lett drukne i alt dette, sier Klami som er rask med å trekke fram hva kulturskolen har å bidra med i folks liv.

– Du blir smartere

– Vi vet hva det betyr å drive med musikk. Du øker IQen med minst fem prosent. Det er forskning som viser dette. Forskning viser også at du blir smart av det. Du utvikler sosial evner, du utvikler disiplin og konsentrasjon, sier Klami som mener det også har en overføringsverdi til grunnskolen.

Han skryter av lærerne ved skolen som han mener har høg kompetanse.

– Vi har bredde- og fordjupingstilbud i de fleste fag. Kulturskolene er også Norges mest elevtilpassete skoleslag. Vi tar tak i enkelteleven og tilpasser tilbudet, sier Klami og forteller videre at han har lest at svenske forskere i et forskningsprosjekt, oppdaget at barn som synger sammen, får synkron hjertefrekvens.

– Det har kanskje noe med at når vi synger sjøl, så blir det vårt eget, sier Klami i et forsøk på å forklare det spesielle funnet.

– Mangler en lærer

Klami er ikke fornøyd med dagens situasjon på kulturskolen. Tidligere i år ble det klart at det skulle kuttes ei halv stilling på treblås og ei halv stilling på messing. Det som har skjedd er at læreren på treblås har funnet seg annen jobb og har fått innvilget ett års permisjon. Hva som skjer videre, sier rektoren at han ikke vet.

Kun tre elever igjen

– Men det som er viktig, er at folk søker på tilbudene våre. Hvis ikke blir det i alle fall ikke noe, sier han og forklarer at av de ti elevene som var igjen på treblås ved semesterstart i år, er det nå kun tre igjen ved Rauma kulturskole.

– Noen av de på sørsida har søkt seg til Vestnes. Til de tre som er igjen, har jeg måtte leie inn en fritidsmusiker.

– Hva tenker du om det?

– Det er krise. Det er krise for skolekorpsene. Det er kulturskolen som står for all opplæring, og korpsene har også leid inn dirigentressurser fra oss.

Klami konkluderer med at alle alltid kan gjøre ting bedre, og at det for kulturskolens del handler om å bli en del av folks bevissthet igjen.

– Vi starter med å opprette egen heimeside der vi vil informere om tilbud og alt som skjer ellers, sier Klami og medgir at det er høgst uvanlig å ikke ha det på plass i dagens samfunn. Han forteller at de også vurderer å bruke media mer aktivt i sin formidling av skolens innhold.