Richard Merlid begynte for halvannen måned siden i ny jobb som politibetjent ved Molde politistasjon. Der jobber han hundre prosent med forebyggende arbeid rettet mot barn og unge under 18 år. Merlid roser NRK P3 som har satt av hele torsdagen til temaet nettmobbing.

- Det er veldig bra at det er en stor mediekanal som er rettet mot barn og unge som setter fokus på dette. Fokuset kan vise ungdom at de ikke er alene om å bli utsatt for nettmobbing. Det kan også være med å bryte barrieren det er å si i fra. Men så er det også trist å se hvordan en del barn og unge har det i hverdagen sin, sier Merlid, som også trekker fram Telenors kampanje, også mot nettmobbing.

- Fæle fakta

- Det er en kjempebra kampanje. Jeg får helt vondt av det, for jeg vet at det ikke er noe de blåser opp. Dette er knallbrutale, fæle fakta for ungdommen, sier han.

Merlid har erfaring med forebyggende arbeid også fra sin tidligere jobb ved Rauma lensmannskontor. Han sier han på sin første halvannen måned i Molde allerede har hatt tre saker knyttet til sosiale medier.

Han mener det er viktig å fange opp nettmobbing på et tidlig tidspunkt, og at foreldre har ei avgjørende rolle.

Råd til foreldre

- Jeg tenker at når politiet kommer inn, er det ikke for sent, men jeg tenker at andre burde ha fanget det opp tidligere. Mitt ønske er at foreldre skal være aktive i ungdommens liv på sosiale medier. Alle foreldre spør om hvordan det går på treninga eller på skolen. Spør også om hvordan det går på Facebook. Hvordan er det på Instagram?

Han poengterer at han ikke ønsker å kritisere foreldre, men sier at de i politiet ser i saker som havner hos dem, at foreldre kommer sent inn i bildet.

- Hvorfor er det slik, tror du?

- Det er det veldig vanskelig å svare på. Men kanskje er det fordi vi ikke har nok kunnskap om sosiale medier. Vi legger ut et bilde fra en fjelltopp og vi forteller om når det er fotballtrening, men vi ser ikke at dattera ikke har noen fra klassen som venn på Facebook. Sosiale medier er en arena som er veldig lett å bruke til å si noe negativt om andre. "Stine var ei hore i helga." Tenk hvor lett det er å skrive mens man er på veg til skolen en dag, sier Merlid.

Han oppfordrer ungdom som utsettes for netthets til å bruke helsesøster, lærer, fotballtrener eller andre voksne.

Råd til barn og unge

- Det finnes mange flinke voksne som vet hva de skal gjøre om du velger å fortelle, sier han.

Politibetjenten sier at hvis ungdom går med en hemmelighet som gjør vondt i magen, bør de fortelle det til en voksen.

- Sosiale medier tar mye plass i hverdagen, så først og fremst vil jeg at foreldre skal ta ei aktiv rolle overfor barna sine. Spør og grav. Har det vært en fest i helga? Var det noe styr der? Vi ser ofte at ting skjer på for eksempel fester, sier han og legger til at utestenging også er en alvorlig del av unges negative opplevelser på sosiale medier.

- Jeg tror utestenging oppleves nesten som verre enn mye annet, sier Merlid som ber foreldre ta på alvor at nettmobbing er utbredt.

- De har ingen god opplevelse når de er midt oppe i det. Både vi, foreldre, venner og andre pårørende ser det. Vi ser hvordan de har det. Og det er ikke bra.

- Hva kan politiet gjøre?

- Om det anmeldes, etterforsker vi på vanlig måte, og så blir det gjort ei vurdering sammen med påtalemyndigheten om hva som skal bli reaksjonen. Man velger andre reaksjonsformer for dem under 18 år, men også dem under 18 kan bøtelegges for konkrete hendelser. Vi ønsker at folk skal ta kontakt for råd og veiledning. Det er helt klart at det er straffbart det som foregår, men om du ringer politiet er det ikke slik at det automatisk opprettes en straffesak. Ofte løses det ved at vi prater med partene, sier Merlid.