Ordfører Lars Olav Hustad sier at det i tirsdagens møte i Ålesund om nærpolitireformen, ble pekt på at Rauma og Vestnes må ses på som en enhet.

– Dette har blitt pekt på flere ganger, det er også bred enighet om det. Nå ligger det an til en lokasjonskamp om hvor lensmannskontoret fysisk skal ligge. Eller kanskje blir det feil å bruke ordet kamp, jeg har en god tone med ordføreren i Vestnes og det er naturlig at vi ser på samarbeid, sier ordføreren som sier han ikke har fått noe signal om hvor lensmannskontoret vil havne.

– Mest fornuftig hit

Lensmann i Rauma, Andreas Hustad, ser positivt på et samarbeid med Vestnes, og sier at det viktigste i denne saka er tilgangen til politiressursene.

– Det er ikke så viktig hvor hovedsetet blir, for så vidt. Det viktige er flere folk ut på hjul for å gjøre politiarbeid, sier han.

Andreas Hustad legger til at han mener det er mest fornuftig å legge lensmannskontoret til Rauma, og at han vil kjempe for det.

– Hvorfor er det mest fornuftig?

– Det er et krav om at 90 prosent av befolkningen skal nås innen 45 minutt. Nå er det klart at det vil gå fra Vestnes også, men det er langt fra Vestnes og opp i Romsdalen der det bruker å skje en del ting, for eksempel. Og hvis en ser aksen mellom Ålesund, Åndalsnes og Dombås i sammenheng, er det naturlig ut ifra geografisk plassering å ha hovedsetet på Åndalsnes.

– Må styrkes

Lensmannen forklarer at dersom Rauma og Vestnes blir ett lensmannsdistrikt, så vil det sannsynligvis bli slik at den ene plassen vil få hovedsetet, mens den andre vil få et tjenestested. Han ramser opp ei rekke oppgaver som hovedsetet vil måtte innfri, blant annet kriminalitetsforebyggende arbeid, ressurser til vakt- og patruljetjeneste og etterforsking av det store flertall av straffesaker. Han sier at kravene ikke skiller seg mye ut ifra kravene de jobber ut ifra i dag, men at det vil bli andre forventninger til politiet. For å kunne innfri disse forventningene kreves det ei styrking av den som måtte få hovedsetet, mener lensmannen.

Mer tilgjengelig

– Slik vi er i dag er vi ikke flere folk enn vi trenger. Vi gjør jobben vår, for så vidt, men vi er for lite ute blant folk. De blir mye etterforsking og administrasjon inne. Reformen er en nærpolitireform der det forventes at vi skal være mer tilgjengelige, og være mer ute. Jeg håper at det blir slik.

Hustad nevner at det blant annet vil bli et krav om lengre åpningstid for publikum, én dag i uka.

– Har du fått noe signal om hvilken veg det vil gå for lokalisering av lensmannskontoret?

– Nei, ikke annet enn at jeg vet hva arbeidsgruppa som har jobbet med dette mener.

– Hva mener de?

– Det kan jeg ikke si, svarer Hustad.