Foreslår å legge ned TIP og påbygg, og gjøre restaurant- og matfag til regionslinje. Det framgår av en rapport utarbeidet for fylkeskommunen av Norconsult, som har sett på strukturen i den videregående opplæringen i fylket.

De kommer med sine forslag til hvordan tilbudet bør endres for framtida. For Rauma videregående skole foreslår de en nedleggelse av linjene teknikk og industriell produksjon (TIP) og påbygging. De to linjene hadde henholdsvis 18 og 16 elever i fjor. Når det gjelder TIP viser rapporten til lavkonjunktur i industrien og nedgang i antall søkere.

– Om en skulle opprettholdt tilbudet ville fagmiljøet bli svært lite. Da er det langt bedre for Rauma å satse på et godt elektrotilbud, samt helse- og omsorgsfag og et regionalt tilbud på restaurant- og matfag.

For påbygg sto det mellom Gjermundnes videregående skole og Rauma videregående skole.

– Det er ikke rom for å opprettholde tilbudet ved to skoler i indre del av fylket. Tilbudet er foreslått avviklet ved Rauma, men kunne like gjerne bli avviklet ved Gjermundnes, sies det i rapporten.

Regiontilbud for RM

Samtidig ønsker en å styrke flere av de andre linjene ved skolen, særlig restaurant- og matfag. Det foreslås at linja skal ha 45 skoleplasser i 2030, mot 24 elever forrige skoleår. Dette er på bekostning av tilsvarende linje på Fræna videregående skole, som i samme rapport er foreslått lagt ned. Årsaken er stabile, men lave søkertall.

– For å styrke fagmiljøet og gjøre det mulig å tilby VG2 matfag, er det i forslag til ny struktur valgt å avvikle tilbudet ved Fræna og øke tallet på skoleplasser ved Rauma, heter det i rapporten, som blant annet peker på at skolen har svært gode lokaler.

– Å etablere et regiontilbud på Rauma vil kunne være positivt for skolen og opprettholde den høye statusen som skolen tradisjonelt har hatt på dette faget, heter det videre.

– Skal kjempe

Rektor Eva Leergaard ved Rauma videregående sier at de skal kjempe for de to linjene, og at de har sendt høringsuttalelse i saken.

– Vi er veldig lei oss for at de foreslår å legge ned TIP og påbygg hos oss, sier hun. Hun reagerer på begrunnelsen for å legge ned påbygg på Rauma videregående skole.

– Her har vi studiespesialiserende, noe de ikke har på Gjermundnes. Rauma videregående skole har stor fagkompetanse innenfor dette området, nettopp fordi vi har studiespesialiserende med mange ulike programfag og derfor er det naturlig å beholde påbygging her. Vi vet at det er mange som helt bevisst velger yrkesfag og ønsker å gå påbygg videre, og akademisk kompetanse er etterspurt her i kommunen, så dette synes vi er veldig synd, sier Leergaard. Det er tilbudet til elevene hun er opptatt av.

– Når det gjelder teknikk- og industriell produksjon har vi hatt fulle klasser og venteliste de siste åra. Jeg lurer på hva disse elevene skal gjøre i stedet? Det er lite sannsynlig at de velger studiespesialiserende, og elektro har alltid lange ventelister. Det er stor fare for at vi mister de med denne interessen ut av kommunen til andre skoler, sier hun.

Glade for regionslinje

På kjøkkenet er de derimot glade.

– Forslaget om å gjøre restaurant- og matfag til en regionslinje er vi selvsagt kjempeglade for. Lokalene er dimensjonert for flere klasser, og hvis dette går igjennom vil det gi store muligheter for oss. Rauma videregående skole var den første i fylket til å tilby det som da var «kokkelinja» i 1969, og vi opplever at vi fortsatt har et godt renommé ute i bransjen, sier hun.

– Er dette noe dere har håpet på?

– Nei, egentlig ikke. Vi ønsker å tilby restaurant og matfag til så mange som mulig. Vi skal sørge for å gi elevene en god opplæring selv om elevmengden kanskje øker som følge av økte elevplasser. På skolen vår har vi i år 26 hybelboere, og mesteparten av disse går faktisk på restaurant- og matfag og på vg2 kokk servitør, sier hun.

I rapporten ser man for seg 201 elevplasser ved skolen i 2030, noe som er omtrent det samme som i dag. Rapporten er nå ute på høring, med frist 30. september.

Saken blir lagt fram for Fylkestinget i desember 2016.