Møre og Romsdal Frp går imot forslaget om å legge ned HV11.

- Møre og Romsdal FrP mener det er behov for et fortsatt eget heimevernsdistrikt på Nordvest-landet. Møre og Romsdal FrP mener at Forsvarssjefens fagmilitære råd ikke tilstrekkelig ivaretar den unike situasjonen Møre og Romsdal og deler av Sogn og Fjordane vil komme i dersom HV 11 nedlegges. skriver de i en pressemelding.

De peker på fylkenes unike geografi.

- Møre og Romsdal har en unik geografi. Denne geografien skaper utfordringer, både militært og sivilt. Både vær, naturhendelser og andre spesielle hendelser, kan kreve at Forsvaret bidrar med å styrke den sivile beredskapen vi allerede har etablert.  I Møre og Romsdal har Forsvaret gjentatte ganger bidratt i akuttsituasjoner. Det er sannsynlig at denne ressursen også i fremtiden må brukes. Den unike situasjonen Møre og Romsdal har, ved blant annet flere ustabile fjellpartier, sannsynliggjør at vi er avhengig av innsats fra et effektivt forsvar lokalt, mener partiet.

De mener at en slik reorganisering vil svekke beredskapen på Nordvest-landet betydelig.

- Endringen vil eksempelvis, blant annet, føre til at HV-områdesjefen som skal yte bistand dersom de ustabile fjellene i Tafjord/Åknes faller, vil sitte i Ålesund. Det er lett å tenke seg at dette vesentlig vil redusere Forsvarets evne til akutt bistand. Det er åpenbart at en lokal ledelse av Forsvaret bedre vil kunne bistå det sivile samfunn, enn hva en mer sentralisert ledelse av forsvaret kan. Hvordan forholdene er lokalt i Møre Romsdal trengs det lokalkunnskap og tilhørighet for å vite. Dette gjelder naturligvis tvers gjennom ledelsesapparatet til de som skal yte innsats.

I dagens HV11 bor det nærmere 400 000 mennesker.

- Vi er avhengige av at Forsvaret har bred tilslutning i folket.  Denne tilslutningen skapes blant annet gjennom en tilstedeværelse av Forsvaret der folk bor. HV-distriktene er en av nøklene for å skape denne tilslutningen.

De mener de 300 millionene som forsvaret skal spare ved å legge ned heimevernsdistriktet kan koste mer enn det smaker.

- I lengre perspektiv er virkningene garantert svært kostbare. For Møre og Romsdal er denne kostnaden uakseptabel, konkluderer de.