I stedet for at et kjøkken i helsehuset skal koste 16,5 millioner kroner ekstra, slik Hent tidligere har stipulert, vil ekstrakostnaden være på 7,5 millioner kroner. Og Wenaas tar seks millioner kroner av regninga for kjøkkenet. Dermed bidrar han med til sammen 41 millioner kroner til helsehuset.

- Dette er ei kjempeløsning, sier Sps Magnhild Vik, som har forhandlet på vegne av kommunen.

Ordføreren ønsker ikke å kommentere saken før i kommunestyret seinere i dag.

Ny avtale signert

Torsdag i forrige uke ble en ny avtale signert mellom Lars Wenaas og Rauma kommune. Avtalen skal legges fram for kommunestyret tirsdag ettermiddag. Og trolig blir det et enstemmig kommunestyre som sier ja. For etter det vi forstår, er alle partigrupper orientert om avtalen og er innstilt på å gå for den.

I korte trekk er avtalens innhold og -konsekvenser følgende:

  • Kjøkkenet skal være basert på kok-kjøl, men kan produsere til kok-server og ivareta funksjonen som kantinekjøkken

  • Lars Wenaas bidrar med 35 millioner kroner til et nytt helsehus og seks millioner kroner for å realisere et produksjonskjøkken inne i helsehuset

  • Distriktstannklinikken i første etasje har måttet vike for å gi plass til kjøkkenløsningen. Dermed må kommunen bryte den inngåtte kontrakten med fylkeskommunen, noe som kan få økonomiske konsekvenser for kommunen

  • Det blir i verste fall én måneds forsinkelse av ferdigstillelsen

  • Kjøkkenløsninga koster anslagsvis 7,5 millioner kroner - i all hovedsak for omprosjektering

  • Kommunen slipper å bygge på nabotomta for 10,7 millioner kroner eller oppruste produksjonskjøkkenet i Isfjorden

41 mill. på spill

Siden formannskapsmøtet mandag for nesten to uker siden har det fra politisk- og administrativt hold vært jobbet intenst for å finne ei kjøkkenløsning.  41 millioner kroner sto på spill.

Formannskapet vedtok å si nei til kok-server i helsehuset, noe som i praksis var å si nei til gaven fra Wenaas.  Saka ble sendt til kommunestyret for avgjørelse.

Magnhild Vik forteller at hun i etterkant av møtet tok direkte kontakt med Lars Wenaas for å få et møte med ham.

- Det ble en bra diskusjon. Jeg fortalte om mine visjoner for helsehuset, som stemmer mer overens med hans tanker enn det som har vært av vedtak i det siste i denne saken, sier Vik.

Rådmannen ble koplet på, og forslaget om å ta ut distriktstannklinikken fra førsteetasjen, for å få plass til et produksjonskjøkken, ble lansert. Også Hent har vært konsultert undervegs og har laget nye skisser.

Ved å ta ut distriktstannklinikken på 280 kvadratmeter, får man plass til et produksjonskjøkken som både kan drives etter kok-kjøl (middag til hjemmetjenesten og omsorgsboliger), kok-server (middag til beboere på helsehuset) og være et kantinekjøkken på helsehuset.

- Jeg ringte ordføreren, vi møttes og ble enige om at dette kan vi gå for. Han snakket med sine, og vi i opposisjonen kan gå for det, sier Magnhild Vik.

Utfordringene

Men avtalen har noen utfordrende sider: I et notat til kommunestyret skriver rådmann Oddbjørn Vassli at «Det er uheldig at et produksjonskjøkken kok-kjøl kommer inn og fortrenger prioriterte funksjoner som er lagt i første etasje – en funksjon som egentlig kunne ligget hvor som helst.» Han overlater også til kommunestyret å «drøfte mulige etiske problemstillinger knyttet til å endre prosjektet på nåværende tidspunkt på grunn av en ekstra privat pengegave.» Rådmannen har imidlertid landet på at kjøkkenløsninga isolert sett er god for Rauma kommune.

Rauma kommunestyre har møte i dag, tirsdag klokka 16. Åndalsnes Avis følger møtet.