Operasjonslederen ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt valgte å klare seg uten hjelp fra lokale politifolk. Dette bekrefter Rolf Anders Korstad ved operasjonssentralen i Nordmøre og Romsdal, Kristiansund. Han er operasjonsleder torsdag når vi ringer, men ledet ikke arbeidet onsdag.

Stakk av fra fartskontroll

Det var onsdag ettermiddag at en motorsyklist ble forsøkt stanset av UP i en fartskontroll på Ørskogfjellet. UP-patruljen la seg på hjul for å prøve å stanse motorsyklisten, som førte en grønn Kawasaki. Eieren er hjemmehørende i Molde. Men hvem som kjørte, er ikke klart.

Klokka 17.37 meldte UP-patruljen første gang til operasjonssentralene; Sunnmøre i Ålesund og Nordmøre og Romsdal i Kristiansund. De befant seg da på Tresfjordbrua. På dette tidspunktet overtok Nordmøre og Romsdal politidistrikt i Kristiansund ledelsen av operasjonen.

Etter det vi forstår har motorsyklisten kjørt så fort, at UP-patruljen bak har hatt lite visuell kontakt.

Varslet ikke Rauma

Men ifølge operasjonsleder Korstad i Kristiansund ble politibetjentene i Rauma ikke varslet for å bistå.

- Hvorfor ble ikke Rauma varslet?

- Det er ei konkret vurdering som operasjonslederen, som var på jobb denne kvelden, tok. Her hadde vi politiressurser - en patrulje på hjul og en annen oppe i Romsdalen. Om vi hadde vært to mann til, så hadde det ikke gjort noe fra eller til, sier Korstad.

- Dersom politiet i Rauma hadde blitt varslet – kunne man klart å stanse motorsyklisten?

- Det blir bare spekulasjoner.

- Hadde det gjort oppgaven enklere, dersom UP-patruljen hadde fått hjelp fra Rauma?

- Det er fortsatt bare spekulasjoner. Ut fra hastigheten så er det mye som tyder på at vedkommende ikke hadde til hensikt å stanse for noe som helst. Noen ganger må man la dem gå ut fra hastigheten – spesielt gjelder det motorsykler, sier Korstad.

Han sier at vegsperring ble vurdert, men at man ikke turte.

- Når det er snakk om motorsykler og slike hastigheter som det her er beskrevet, så kommer spørsmålet; hvorfor ikke vegsperring? Vi må tenke på den som kjører sykkelen - vi kan ikke risikere at han kjører seg i hjel. Vi må også tenke på andre vegfarende. Her ble det besluttet å ikke bruke sperring fordi en fryktet at det kunne gå galt, sier Korstad.

Politimessig vurdering

Heller ikke Sunnmøre politidistrikt, som først ledet arbeidet med å stanse, valgte å be om bistand fra lokale politifolk i Rauma.

- Det er ikke unormalt, sier operasjonsleder Borge Amdam ved Sunnmøre politidistrikt. Heller ikke han deltok i arbeidet onsdag.

- Hvilken vurdering ble gjort når man ikke kontaktet lokalt politi i Rauma?

- Det ble gjort en politimessig vurdering av dette, av den operasjonslederen som satt her, sier Amdam.

Hjelp fra Gudbrandsdal

Gudbrandsdal politidistrikt ble også koplet på saka.

- Klokka 18.09 fikk vi første melding om at en MC hadde stukket av fra Åndalsnes i retning Bjorli – om vi kunne bistå, opplyser operasjonsleder Atle B. von Obstfelder ved Gudbrandsdal politidistrikt. De sendte ut en patrulje som kjørte E136 i retning Åndalsnes.

Klokka 18.49 måtte politiet konstatere at motorsyklisten hadde sluppet unna.

- Patruljen vår og den som kom fra Åndalsnes møtte da hverandre. Da hadde de ikke sett noe til ham, sier von Obstfelder.

Ble ikke involvert

Lensmann i Rauma, Andreas Hustad, sier til Åndalsnes Avis at hans folk ikke var ute på andre oppdrag onsdag ettermiddag. Han bekrefter at de ikke har vært involvert i arbeidet med å stanse motorsyklisten.

- Burde dere vært involvert?

- Det er vanskelig å si for meg. Det var ikke mange minutter det pågikk før de passerte. Det er ikke sikkert det har gjort så stor forskjell i dette tilfellet, sier Hustad.

Skredulykke uten lokalt politi

Også tidligere har det blitt stilt spørsmål ved hvorfor ikke lokalt politi blir benyttet. I mai i år omkom en svensk mann i et snøskred ved Kirketaket. Heller ikke da ble politiet i Rauma alarmert - politifolk utenfra ble sendt til Rauma. Nordmøre og Romsdal politidistrikt mente det var riktig å gjøre det slik og at det ikke hadde endret utfallet av ulykka.