Lars Olav Hustad utrykker til NRK Møre og Romsdal stor frustrasjon over at saken om Wenaas-avtalen ikke kom til realitetsbehandling.

– No hadde vi sjansen til å få debattert og få sett fokus på saka, i staden vel dei å utsette prosessen og ikkje behandle saka i det heile tatt. Det er ansvarslaust, det er populistisk og det har eg liten sans for, sier Hustad til NRK tirsdag kveld.

Han legger til overfor rikskringkastingen at han nå frykter at investorene skal trekke seg.

I tirsdagens møte stemte hele Høyrebenken, KrF, Venstre, Uavhengig for å behandle saken, og de fikk i tillegg støtte fra David Grøvdal og Janne Hovde fra Arbeiderpartiet. Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Sv og resten av Arbeiderpartiet stemte mot.

- Kom ny informasjon helt fram til møtet

Per Vidar Kjølmoen (Ap) står fast på at det ville være galt å ta opp saken i går.

- Vi har knapt rukket å lese avtalen, og vi har ingen oversikt over hvilke konsekvenser den vil ha. Den første informasjonen kom under et døgn før møtet, og det kom ny informasjon fra Hustad helt inntil voteringen. For at man skal kunne treffe et vedtak i kommunestyret, skal saken være tilstrekkelig belyst. Det er den ikke, sier han.

Så lenge en tredjedel av kommunestyret ikke ønsket å realitetsbehandle saken, kunne den ikke bli behandlet, siden den ikke stod på sakskartet.

- Men kunne man ikke behandlet saken, tatt debatten og så eventuelt bedt om utsettelse?

- Hvis man starter realitetsbehandling av saken må man være beredt til å gå til avstemming. Og hva skulle vi egentlig debattere, vi har jo ikke noen annen informasjon å gå på enn den avtalen, spør han.

Han legger til at de fryktet at hvis saken gikk til realitetsbehandling, ville den bli vedtatt uansett, siden det bare krever ordinært flertall.

Han mener ordføreren har hatt flere muligheter til å debattere saken, dersom han hadde ønsket det.

- Han hadde møte med gruppelederne mandag kveld som var lukket og trolig ulovlig innkalt. Han kunne ha svart på spørsmål i pressen, og han kunne ha redegjort for saken i begynnelsen av møtet. Det valgte han ikke å gjøre. Nå prøver han å legge skylda over på opposisjonen for det rotet som har vært, sier han.

- Frykter du at gaven fra Wenaas nå kan ryke?

- Nei, jeg tviler på det. Jeg tror Wenaasgruppen er mer professjonell enn som så.

- Hva skjer nå?

- Jeg håper og tror at det blir et ekstraordinært kommunestyremøte, fordi det vil gå for lang tid hvis vi skal vente til neste møte. Vi må først få en saksutredelse med hvilke konsekvenser dette vil ha, også trenger vi å lande denne saken så fort som mulig etter det, sier han.

- Må vite hva det vil bety

Magnhild Vik (Sp) er enig med Per Vidar Kjølmoen i at de må få mer informasjon før de kan ta stilling til saken.

- Det er endret fra kok-kjøl til kok-server i helsehuset. Det endrer både turnus og personellbehov, og selv om ordføreren har blitt sagt at det fortsatt blir kok-kjøl i helger og høytider, er det et spørsmål hva det vil koste og bety som det er vesentlig å få klarhet i. Videre vet vi jo at HENT skulle ha 16 millioner for å legge inn produksjonskjøkken i helsehuset da saken var oppe sist. Nå blir det nok ikke snakk om så store endringer, men vi vet jo at det ofte er gankse dyrt å komme med endringer etter at kontrakten er skrevet og bygget er ferdig prosjektert. Det må vi også få informasjon om, sier hun.

Vik, presiserer at partiet, som har vært opptatt av kjøkken i helsehuset tidligere, er glade for at det nå ser ut til at det kan bli matproduksjon i helsehuset.

- Det er jo det vi har jobbet for hele vegen, så det er jo fantastisk. Men det er jo også en prinsipiell sak for oss. Det er vedtatt ved to anledninger at det ikke skal være produksjonskjøkken i selve helsehuset, og begge ganger var det vedtaket ikke i vår favør. Da er det betenkelig at ordføreren plutselig går vekk fra et lovlig fattet kommunestyrevedtak i forhandlinger med en privat aktør, sier hun.

Det har ikke lykkes Åndalsnes Avis å komme i kontakt med Lars Olav Hustad tirsdag formiddag.