Kommunestyret stemte i tirsdagens møte for å legge ned sju veger, og bevare de øvrige 25.

Den opprinnelige innstillinga fra rådmannen var å legge ned 32 kommunale veger, men formannskapet ønsket heller å kutte de 770.000 kroner som skal spares i generelt vedlikehold på veg.

Det ble en lang debatt om saken og det kom flere forslag.

Ole Kjell Talberg (Sp) foreslo at kuttet på 770.000 kroner skulle tas fra enheten generelt, og at det altså ikke blir vegvedlikeholdet som skal kuttes spesielt. Han fremmet følgende forslag:

"Saken bekrefter at nedlegging av kommunale veger ikke har ført fram som forutsatt i driftsbudsjett og økonomiplan. Tildelt økonomisk ramme for kommunalteknikk ligger fortsatt til grunn i gjeldene budsjett og økonomiplan."

- Det er ikke så enkelt å kutte direkte i vegvedlikehold, for mye av dette er vintervedlikehold, og snøen kommer. På denne måten blir det opp til enhet kommunalteknikk å finne ut hvor det er mest hensiktsmessig å kutte, sier han.

Forslaget fikk 14 stemmer og ble vedtatt.

Vil kutte "småstubber"

Arne Hop (KrF) foreslo at vegene i hovedsak skulle opprettholdes, men at enkelte vegstubber skulle legges ned.

- Jeg deler bekymringer for vedlikehold og standard, men velger å gå for innstllingen fra formannskapet. Jeg mener likevel det er lurt å benytte anledningen til å få ryddet opp i vegstubber som i praksis allerede er nedlagt og som ikke har store konsekvenser, sier Hop.

Han foreslo at følgende veger blir nedlagt som i innstillingen:

  • Fylkesveg - Vågstranda skole

  • Fylkesveg - Glamox

  • Skjelbostad - Nyheim

  • Hovde kai

  • E136 - Verma Stasjon

  • Fylkesveg - Veøy Aldershjem

  • Gate bak gamle Esso på Åndalsnes

Forslaget om å legge ned disse vegene ble enstemmig vedtatt, og det blir nå sendt ut på høring. Saken kommer så tilbake til formannskapet og kommunestyret.

- Folk har ringt og sagt de ligger våkne om nettene

Debatten ble lang, og flere hadde synspunkt i saken.

- Jeg håper at dette er siste gang saken saken kommer opp. Jeg har fått telefoner der folk har gitt utrykk for stor bekymrig, engstelse og frustrasjon i forbindelse med denne saken. Noen har til og med mistet nattesøvnen. Det skal ikke være noe problem å finne noe å kutte på i vegvedlikeholdet, for eksempel på kantslåtten som har vært unødvendig når det er bare 5 cm gress, sier Reidar Brude (Frp)

- Jeg skvatt litt når jeg så innstillinga fra formannskapet. Det vil alltid være ei smertegrense på hvor mye du kan kutte før vegen blir ukjørbar. Jeg skal ikke kritisere de som brøyter i kommunen, men det bør vel ikke bli dårligere, sier David Grøvdal (Ap)

Ville sende alle på høring

Per Vidar Kjølmoen (Ap) sier at han helst hadde ønsket å fremme rådmannens innstiling på nytt, og sende hele listen ut på høring.

- Det hadde ikke vært et endelig vedtak på nedleggelse, men vi hadde fått et bredere grunnlag for å ta avgjørelsen. Desverre sliter jeg med å finne støtte for det, så jeg går for det nest beste i dag. Det mener jeg er Ole Kjell Talberg sitt forslag og Arne Hop sitt tilleggsforslag, sier han.