- Man kan ikke komme unna med luremetoder hvor man sier at man nærmest møtes tilfeldig. Dette er det advart mot i forarbeidene til de seneste endringene til kommuneloven, sier Øy, og viser til proposisjon 152L om endringer i kommuneloven (møteoffentlighet) fra 2009-2010. Der heter det at:

"Det er likevel klart at ein ikkje kan sjå bort frå møtereglane i lova ved å flytte realitetshandsaminga av saka til eit «formøte», eit «felles gruppemøte» for alle partia som deltek, eit «seminar», eit «orienteringsmøte» eller liknande, for deretter å gjere det formelle vedtaket i eit ordinært ope møte."

Han mener at møtet mandag kveld er et møte i kommunelovens forstand, som i utgangspunktet skal være åpent.

- Betyr det at møtet også skulle vært kunngjort?

- Ja, det er helt riktig, svarer Øy.

Han har vært generalsekretær i Norsk Redaktørforening og er forfatter av en rekke bøker om offentlighet, ytringsfrihet og journalistfaglige spørsmål. Blant annet har han skrevet boka «Medierett for journalister» (Cappelen Damm 2013). Der viser han til flere avgjørelser fra Sivilombudsmannen om møter der gruppeledere møtes.

I boka skriver han:

"Noen folkevalgte organer har praktisert ordninger med at medlemmene møttes en tid før møtet offisielt skulle starte, slik at de kunne drøfte saker uten at allmennheten eller medier var til stede. I 1995 slo Asker og Bærums Budstikke alarm om slik praksis, etter at det i et møte i Asker kommune ble henvist til at man var blitt enige i et «formøte». Saken ble innbrakt for Sivilombudsmannen, som ikke var i tvil om at også den interne sammenkomsten før det offisielle møtet måtte underlegges lovens møteregler."

Han viser deretter til Sivilombudsmannens sak 1994-723, der det heter:

"En sammenkomst av folkevalgte vil være et møte i lovens forstand når det på forhånd er fastsatt at medlemmene av organet skal tre sammen for å forhandle, drøfte, treffe vedtak eller på annen måte behandle saker og spørsmål som det etter lov eller forskrift har som oppgave å behandle."

Han er klar på hva som kan kalles et møte:

"Mange kommuner har vist stor kreativitet opp gjennom årene ved å kalle medlemmene inn til for eksempel «formøte», «seminar», til «orienteringsmøte» eller til «møter som ikke skal treffe vedtak». Også ulike former for lederforum eller kontaktforum opp mot politisk ledelse, rådmann/administrasjonssjef, og kanskje også gruppeledere i kommunestyre og formannskap, er forekommet. Med jevne mellomrom har klageinstanser avvist ulike slike forsøk som lovstridige, og Stortinget har måttet stramme inn på lovreglene flere ganger. Også såkalte fjernmøter, møter per telefon eller saksbehandling per post, er møter i lovens forstand, og går også inn under hovedregelen om åpenhet.", skriver Øy i boka.

Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun K. Nybø, mener det politikerne i Rauma gjorde mandag kveld er en uting.

- Og det tyder på en ukultur, sier hun.