– Det har ingenting med å gjøre at butikken ikke går bra. For det gjør den. Men jeg har nådd mitt mål og trenger mer tid til andre ting, sier hun.

Kunden, Kari Skram Ødegård, blir veldig overrasket og litt lei seg.

– Det er jo utrolig trist, da. Jeg setter pris på slike lokale butikker der man kan få god hjelp til oppskrifter og alt mulig, sier hun som har kommet for å kjøpe knapper til en babyjakke hun har strikket.

– Kan du ikke få noen andre til å ta over for deg, da?

– Jeg har begynt på dette prosjektet og jeg vil også avslutte det – selv, smiler Hildegun.

For det å starte opp butikken Hobbykroken i sentrum av Åndalsnes, var for Hildegunn et prosjekt for å teste seg selv, for å se om hun torde og om hun ville lykkes.

– Det har jeg gjort og nå vil jeg gå ut med flagget til topps, ler hun.

– Når vil dette skje?

– Jeg har sluttet å ta inn varer, og husleieavtalen går ut året. Det er vanskelig å si når jeg vil stenge døra, men jeg slutter når det er tomt for varer her – etter et opphørssalg, selvfølgelig.

Hildegunn forteller at det har vært en fin tid, og hun har lært utrolig mye.

– Jeg ser det som en slags skolegang. Jeg kunne jo ikke noe da jeg begynte, så dette har vært en veldig lærerik erfaring.

– Som du skal bruke til hva?

– All erfaring er god erfaring. Men nå vil jeg være litt bestemor og datter for min familie. Det har vært lange dager; den har heller ikke vært over når jeg kommer hjem. Jeg har slitt litt med dårlige samvittighet fordi jeg ikke får nok tid til de aller nærmeste, sier hun.

– Du kunne ansatt noen, kanskje?

– Det er ikke min måte å drive på. Men det er absolutt behov for en slik hobbybutikk her, så det hadde vært bra om noen startet opp igjen. Kanskje da med mer annonsering og markedsføring, enn jeg har hatt. Jeg har kjørt mer sikkert.

– Ja, du klagde for en tid tilbake om dårlig omsetning på grunn av anleggsarbeid?

– Ja, jeg var jo innramma av gjerder en periode. Jeg fant ikke frem til butikken min selv, og da kan man vel ikke forvente at andre skal klare det heller. Det gikk jo greit, men det kunne ha gått enda litt bedre, sier Hildegunn og forteller at hun fikk både byggeperioden med Kvartal 1 og sentrumsoppussingen rundt veggene de første årene.

– For dem som vil starte opp nå, er vel nå det meste av byggingen her over, får vi håpe, smiler Hildegunn.

Liv laga

Men hun tror det er viktig å ha 100 prosent interesse og engasjement hvis man skal drive en butikk og at man nok bør være to.

– Jeg har for min del nådd målet mitt. Planene var å holde på mellom tre til fem år. Nå har det gått tre og et halvt år så da holder det, mener hun.

Men hun ser som sin kunde Ødegård, at det kan bli et savn for lokalbefolkningen.

– Ja, jeg har jo hatt populære strikkekafeer her flere ganger i uka, og det har alltid kommet mye folk. Jeg vil ha den siste organiserte kafeen nå førstkommende mandag. Ellers er alle velkommen til å stikke innom, så lenge døra er åpen, smiler hun.

Hun vil til slutt takke lokalbefolkningen for all støtte. Hun hadde ikke klart seg uten den.

- Det har vært de lokale som har gjort at butikken går. Turistene tjener vi ikke på. De er oppskrytt.