Lars Wenaas truer i et leserinnlegg i lørdagens avis med å trekke gaven på 35 millioner kroner, og peker på det han mener er manipulering av tall og fakta fra kommunen sin side.

Per Vidar Kjølmoen (Ap) forteller at han er både rystet og lei seg over opplysningene som kommer fram i leserbrevet.

- Han har vært en viktig støttespiller for kommunen gjennom mange år. Hvis det stemmer som han skriver i leserinnlegget, at det ikke har vært noen kontakt mellom kommunen og Wenaas siden januar, så er det elendig politisk håndtverk. Han skal inn med 35 millioner i prosjektet, sier han.

Han er nå bekymret for finansieringen av helsehuset.

- Det er klart at det er et kjempeproblem hvis vi nå mangler 35 millioner. Vi er allerede veldig presset økonomisk i kommunen, sier han.

Nå forventer han at kommunen går i dialog med Lars Wenaas.

- Jeg tror kanskje den dialogen bør involvere flere enn ordfører og rådmann. Vi andre må også involvere oss i saken, for det har åpenbart ikke fungert slik det har vært. Så får vi se om vi kan gjøre noe for å få dette på skinner igjen, sier han.

- Rett til kontakt

- Hvor mye skal en giver få lov til å "blande seg" i en slik politisk prosess?

- Nei, det er jo det som er spørsmålet. Så langt jeg kjenner til, hadde hankun et ønske om produksjonskjøkken i selve helsehuset. Det sa et flertall i kommunestyret dessverre nei til. Men det eråpenbart at når en person vil bruke så mye penger på å hjelpekommunen, så har han i alle fall rett til å ha en kontakt medkommunen undervegs, sier han, sier han.

- Wenaas sier nå at de ikke vil være med på liknende samarbeid i framtida. Hva tenker du om det?

- Det er selvsagt hans privilegium, for det er jo hans penger. Men jeg synes det er trist at det har blitt sånn, for han har vært en viktig samarbeidspartner, sier Kjølmoen.

- Spent på redegjørelsen

Også Magnhild Vik (Sp) synes situasjonen er trist.

- Det er katastrofalt at det har utviklet seg sånn at Wenaas føler det han skriver i brevet. Det er skammelig. Han er en bidragsyter som har vist tidligere at han ikke har baktanker, men har vært glad for å bidra til utvikling i Rauma, sier Vik.

Hun er nå spent på redegjørelsen fra kommuneledelsen. Hun tviler på om det blir noe produksjonskjøkken med det første.

- Det er jo vedtatt at det skal stå ferdig på nabotomta samtidig med Helsehuset, men jeg tviler på at det vil skje. Jeg tror kostnadene blir veldig høye. Hvis vi i tillegg mister 35 millioner fra Helsehus-finansieringen, så tror jeg at det blir vanskelig å få det gjennomført, sier hun.

Overrasket over motvilje

Wenaas er i leserinnlegget skuffet over at det ikke ble kjøkken i Helsehuset, og skriver at han "finner ingen annen logisk forklaring enn at man skulle markere at Wenaasgruppen og Lars Wenaas ikke skulle styre denne prosessen".

Også Vik er overrasket over motviljen mot kjøkken i huset.

- At mat laget på kok-kjøl-prinsippet kan produseres hvor som helst, det forstår jeg, men hvorfor ikke tenke på arbeidsplassene i det minste? Jeg skjønner ikke dette med ta det hadde skapt forsinkelse i prosjektet; jeg tror det hadde vært mulig å få det til hvis det hadde vært vilje til det. Jeg forstår ikke den agendaen som har vært for motstand mot dette, og jeg skjønner ikke den tregheten mot å ta imot kompetansen Wenaas sitter på.

- Hvor mye skal en giver få lov til å "blande seg" i en slik politisk prosess?

- Jeg synes ikke det har vært vanskelig å ta imot bidraget fraWenaas. Det er ikke satt så mange vilkår rundt de første 35 millionene.Denne typen offentlig- privat samarbeid har vi jo erfaringmed. Men det er tydeligvis andre som synes det er vanskelig.Wenaas har masse kompetanse som de tilbyr oss, men som kommunen ikke har villet benytte seg av. Hent har fått kontrakten, men jeg tror det hadde vært sunt å høre innspill fra flere, sier hun.