– Det er nok en del folk som skal gå over Romsdalseggen som ikke vet hva de legger ut på, sier Rauma-lensmann Andreas Hustad.

– Kan hende vi pynter litt for mye på beskrivelsen av turen for å få flest mulig til å gå, sier lederen av Røde Kors Hjelpekorps i Rauma, Øystein Valde.

Mandag måtte hjelpemannskaper på nytt til Romsdalseggen for å hjelpe turgåere i nød – hjelpekorpsets sjette tur til eggen i løpet av ett år.

Og igjen var terrenget mer krevende for turfølget enn de trodde før de la i veg: En far med barn på 10 og 14 år visste med ett ikke hvor de var. Og slitne og kalde, uten mat, drikke, med dårlig sikt og med lite klær og dårlig fottøy, ble politiet kontaktet og en redningsaksjon igangsatt.

Flest utlendinger

Igjen var det utlendinger som måtte be om hjelp – bare én av seks aksjoner det siste året har vært med nordmenn, ifølge Røde Kors.

– Utlendingene har et annet begrepsapparat når det gjelder tur. En tur for dem er ikke en tur for oss, sier Valde i hjelpekorpset.

– Og de sier det sjøl; de ser på beskrivelsene med litt lettere øyne. Av de seks aksjonene det siste året var det én som var skadd og en som ikke klarte å fote seg.

– Resten hadde rotet seg bort, hadde litt uklare avtaler eller syntes det var for bratt, sier Valde.

– Og det er ofte det som blir problemet; terrenget er vanskeligere enn de tror. Da er mangel på mat og vatn utfordring. Og ikke minst; på kveldingen går temperaturen ned. Da blir det kaldt. Og så er det ganske stor temperaturforskjell fra eggen og ned i lia.

– Hva kan man gjøre for å unngå at de kommer opp i slike situasjoner?

– Helst burde vi sett på hva dem som går ut har av fottøy og klær. Men jeg tror det handler om å beskrive ting rett. Og det kan hende vi pynter litt for mye på beskrivelsen av turen for å få flest mulig til å gå – at vi kunne vært hakket mer streng på hva en burde ha med seg og hva en burde vært forberedt på.

Dette må du ha med deg

– Hva må en ha med på en slik tur?

– Man må ha klær til værforandringer. Mat og energi, så en ikke går tom. Godt fottøy er viktig. Enkelt førstehjelpsutstyr. Og hvis en ikke er kjent; et kartverktøy.

Rauma-lensmann Andreas Hustad sier at ikke alle er godt nok utrustet for å legge ut på en slik tur.

– Dette er ikke en vanlig «walk in the park». Dette er krevende terreng og langt. Hvis du ikke er i god nok form og utstyrt, så kan det bli en lang dag.

– Hva kan gjøres for å unngå dette?

– De har lest at dette skal være en fin tur, som det jo også er. Men den er også krevende. I informasjonen må de oppfatte at dette kan være en litt utfordrende tur, sier lensmannen.