– Vi håper både lokalfolk og turister tar turen innom, sier frivillig kirkevakt fra Rauma historielag, Sølvi Lundin.

Sammen med andre frivillige fra området holder de åpent fire timer i hele juli.

– Det skal ikke være noe spesielt opplegg, men det er lokal kulturhistorie og mye å se på, forteller Lundin.

Det er Veblungsnes og Grytten historielag som i syv år har stått for de åpne dørene. Lundin forteller at flere turister stopper opp for å beundre kirken.

– Selv om det virker som en normal kirke for oss som er fra Norge, så er trekirker et sjeldent syn for mange. Det er til og med noen som kommenterer lukten av kirken, legger hun til.

En som har tatt turen i dag er Margareth Hansen fra sekken. Hun er arkeolog og bosatt i Bergen, men har tatt seg en tur til Romsdalen for å stoppe innom kirkene.

– Det er veldig flott at kirken holdes åpent. Sist gang jeg kjørte forbi var det stengt, noe som er synd når man har en kirke som er så rik på historie, forteller hun.

Den intime kirken fra 1200-tallet har blant annet mye historikk i kirkegården og Lundin håper på å kunne informere så mange som mulig om diverse historikk bak kirken.

–Vi som står kirkevakt her kan formidle ganske mye interessant om kirken og området rundt. Vi håper flest mulig benytter seg av tilbudet, alle er hjertelig velkommen, sier hun.

På besøk. Arkeolog Margareth Hansen har en stor interesse for norske kirker og synes tilbudet om åpen kirke er bra. Foto: Marie Myklebostad