Etter å ha vært borte fra mediebildet ei god stund, er de japanske fantasidyrene «Pokémon» tilbake. Denne gangen i form av mobilspillet «Pokémon Go». Kort tid etter lansering, gikk det interaktive spillet rett inn på topplista over nedlasta mobilapplikasjoner.

Pokémon Go-feberen har spredt seg over hele landet, også til Rauma.

Charlotte Andreassen er en av flere spillere i kommunen som er ute på jakt etter lommemonster omtrent hver eneste dag.

– Det er lett å bli hekta, for spillet er morsomt og gjør det gøy å gå på tur, forteller hun, og legger til at det har blitt mange lange turer i det siste. For å fange flest mulig Pokémon må man, i motsetning til mange andre spill, ut i den virkelige verden for å finne de.

– Jeg burde nesten fått meg skritteller for å se hvor langt jeg egentlig har gått siden jeg begynte å spille. Det hjelper ikke å sitte stille for å bli god i Pokémon Go, sier 23-åringen.

Vokste opp med Pokémon

Slik som de aller fleste som vokste opp, eller hadde barn på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 00-tallet, husker hun godt figurer som Pikachu, Squirtle og Charmander.

– Jeg vokste jo opp med Pokémon. I tillegg ser jeg mye på japansk animasjonsfilm, så det er kanskje derfor jeg synes det er ekstra kjekt å spille Pokémon Go, forteller Charlotte.

Hittil er hun på nivå 17 og har foreløpig samlet 87 Pokémon. De aller beste på verdensbasis har passert nivå 30.

– Jeg har flere venner som er over meg i nivå. Vi går mye sammen for å finne Pokémon, så spillet er veldig sosialt, sier Charlotte.

Målet er å fange alle de 147 lommemonstrene som finnes der ute.

– Det er flest Pokémon i Åndalsnes sentrum, så det er her jeg går mest. Her er det seks pokéstops med mange Pokémon og to gym der man kan trene og kjempe kamper. Men det finnes Pokémon rundt om i hele kommunen, forteller Charlotte og understerker at hun spiller mest for gøy.

– Løft blikket!

Charlotte mener at mobilspillet passer for alle aldre, og forteller om venner på godt over 30 som er ivrige spillere.

– De fleste voksne er mest ute på natta, så man ser ikke de like ofte som de yngre spillerne.

Hun vil advare mot å se for mye ned i mobilskjermen når man er ute på jakt.

– Det har jo skjedd at spillere andre steder har blitt påkjørt av biler fordi de ikke har sett seg for. Også bør man ikke kjøre bil og spille samtidig. Jeg har sett flere kjøre vinglete fordi de er opptatt med spilling. Løft blikket og se hvor du går, oppfordrer Charlotte.

Måtte prøve det ut

Per Gabriel Nieto Brusdal og Jørn Yngve Remen har også kastet seg på Pokémon-trenden.

– Vi måtte bare teste det ut for å se hva alle snakket om. Vi har en del venner som er ivrige spillere, sier kameratene på 16 og 15 år.

Sjøl om de for ung til å ha vokst opp med Pokémon, har de hørt om fenomenet.

– Jeg har sett en Pokémon-serie en gang, og har spilt litt med Pokémon-kort, sier Per Gabriel. Både han og Jørn Yngve har fanget bare et lommemonster hittil. Foreløpig har de ikke blitt bitt av basillen.

– Vi får prøve oss fram og se om vi fortsetter, legger de to til.

Kameraten Andreas Berg Alnes er litt mer skeptisk til mobilspillet.

– Jeg tror ikke det er noe for meg, humrer han.

Pokémon-test. Jørn Yngve Remen (15) og Per Gabriel Nieto Brusdal (16) har kastet seg på Pokémon-trenden for å se hva alle andre driver med. Kameraten Andreas Berg Alnes (15) er litt mer skeptisk til det populære mobilspillet. Foto: Karen Kavli Setnes
Pokégym. Rådhusplassen er et av flere steder i Åndalsnes sentrum hvor spillere kan trene og kjempe pokémon-kamper. Foto: Skjermdump fra Pokémon Go