Vågstranda Vel sin innbyggerundersøkelse viser at 75,3 prosent av dem som har svart på undersøkelsen, ønsker at Vågstranda skal bli en del av Vestnes kommune. Olav Nyhagen, kasserer og valgt talsperson for saka i Vågstranda Vel, sier at søknaden er under utarbeidelse og sendes inn snart.

– Rett til Kommunal- og moderniseringsdepartementet

– I disse tider her tror jeg ikke vil kommer til å gjøre noe annet enn å sende søknaden rett til departementet, sier prosjektleder for kommunereformen i Møre og Romsdal, Vigdis Rotlid Vestad.

– Vil ikke lokalpolitikerne bli hørt i ei slik sak?

– De står fritt til å uttale seg, og de kommer nok til å få si sitt etter hvert.

– Det blir opp til departementet å vurdere videre gangen i det, om det trengs ei videre utredning, legger seniorrådgiver hos Fylkesmannen, Frida Farstad Brevik til.

Brevik forklarer at det er flere faktorer som avgjør om det er snakk om ei grensejustering eller en deling. Ifølge ho åpner inndelingsloven opp for at et initiativ, likt det fra Vågstranda Vel, kan fremmes uavhengig av kommunereformen.

- Men fra departementet er det ønskelig at vi ordner ut grensejusteringer og delinger innen de nye kommunene i januar 2020, sier Vestad.

Ifølge Brevik har ikke Fylkesmannen myndighet til å avgjøre saker der det er uenighet mellom partene i et spørsmål om grensejusteringer.

– Forsøkte å være nøytral

Nyhagen forklarer at Vågstranda Vel har om lag 70 betalende medlemmer, der flere har oppfordret styret til å gjennomføre en slik undersøkelse.

Han sier det i grunnen er brua som er den utløsende faktoren til initiativet, og har ikke lyst å legge skolestruktur inn i dette.

- Det er mange andre kommuner som legger ned skoler også. Folk må sjøl ta stilling til om dette er noe de ønsker eller ikke, sier Nyhagen.

Han understreker at de i velforeninga har forsøkt å være nøytrale i gjennomføringa av undersøkelsen.

– Vi har forsøkt å være en nøytral part i gjennomføringa av dette. Undersøkelsen er gjennomført ved at vi har gått rundt på dørene til folk. Noen er også oppringt per telefon, og andre har sjøl oppsøkt foreninga for å skrive under, forklarer han.

Fikk dette spørsmålet:

Ifølge Nyhagen ble folk stilt dette spørsmålet: «Meningsmåling utført av Vågstranda Vel angående grensejustering slik at Vågstranda krets blir en del av Vestnes kommune. Hvis du vil at en slik søknad skal sendes, vennligst signer.».

–Jeg er egentlig overrasket over engasjementet i denne saka. Personlig så er jeg positiv til ei grensejustering, men er ingen forkjemper for det. Men skal det gjøres ei grensejustering er det naturlig at det gjøres nå. Mange har brukt Vestnes til både fastlege, tannlege og handel i mange år, og det legges merke til at det har økt etter at brua kom, sier han videre.

Nyhagen forteller at velforeninga nå er i gang med å skrive en søknad til Fylkesmannen, på vegne av dem som har signert.

– Når den er sendt er jobben over for velforeningas del, avslutter han.