– Det står skilt når man kommer inn i sentrum, men der står det bare på norsk og jeg er usikker på hvor universelt forståelig det er. Den detaljerte forklaringen på begge språk må man helt ned til parkeringsplassen foran Tindesenteret for å finne, sier Ivar Åndal, som eier Grand Hotel Bellevue.

Han presiserer at han er godt fornøyd med parkeringsordningen, men at han også bekymrer seg for dem som kommer hit og ikke kjenner reglene.

– Det burde kanskje vært slike skilt som står ved Tindesenteret, ved alle de merka parkeringsplassene, sier han.

La ut lapp

Han tror turister flest vil følge reglene, hvis de vet om dem.

– Vi hadde en amerikaner som bodde på hotellet, og som kjørte leiebilen ned ved Lille Hjørnet og parkerte på de oppmerkede plassene der. Så gikk han for å spise. Der han parkerte er det ingen skilt med informasjon. Jeg så det, og jeg gikk bort satte en lapp med ankomsttidspunkt på ruta, forteller Åndal, som håper merkingen kan bli bedre.

– Synes du dette er en dårlig måte å ønske turistene velkommen på?

– Ja, det er klart at hvis jeg tror jeg har parkert lovlig og så får en bot, så drar jeg kanskje ikke der ifra med veldig høye tanker om det stedet, sier han.

Ingen klager

Han har foreløpig ikke fått noen klager fra noen som har fått bot.

– Det er ikke sikkert det er et stort problem, men på dette feltet tror jeg parkeringsordningen kan bli bedre, sier han.

Han oppfordrer samtidig lokalbefolkningen til å strekke ut en hånd til turistene.

– Hvis man ser noen som er i ferd med å feilparkere, så kan man jo forklare hvordan systemet fungerer, sier han.

– Mange kjenner igjen

Eivind Myklebostad i Rauma kommune sier at det er en balanse hvor mye man skal skilte.

– Mange turister er vant til tilsvarende ordninger, og har parkeringsskive i bilene sine. Og så er det selvsagt noen dette er nytt for, sier han.

– Vi har skilt med både norsk og engelsk tekst blant annet ved parkeringsplassene ved Jernbanegata, Coop, og Tindesenteret, men der det er gateparkering ville det blitt altfor mye skilt. Vegvesenet har også retningslinjer for det, sier han.

Han mener symbolene skal være forståelige.

– Dette er vanlige skilt som er godkjent av Vegvesenet. Man kan jo alltid diskutere om ting fungerer godt nok, men jeg mener ordningen skal være godt synlig og godt nok forklart for dem som kommer hit.

Slike skiltet står ved de større parkeringsplassene. Foto: Stine Vandevjen Olsen