Fredag formiddag ble den første støpen på pilar nummer fem på Rauma bru ferdig, etter intenst arbeid siden torsdag ettermiddag,

Støpen har i helga fått tid til å herde, og det viser seg mandag at brua kan åpnes vesentlig tidligere enn først antatt.

– Vi åpner mandag kveld klokka 18.00 for ordinær trafikk med inntil 10 tonn aksellast og 60 tonn totallast. Det viser seg at en støp gir tilstrekkelig bæreevne for å kunne åpne brua, og det var det vi håpte på, sier seksjonsleder Torgeir Bye i Statens vegvesen til Åndalsnes Avis mandag ettermiddag.

Vurderingene er gjort både gjennom dykkerinspeksjoner og kontrollregning av bæreevnen til brua.

– Konklusjonen er at det er trygt å sette trafikk på brua igjen, sier han.

Skal støpe en gang til

Brua vil ikke åpne for spesialtransport med over 60 tonn totallast før den andre støpen er gjort.

– Det skal støpes en gang til, men vi trenger ikke stenge brua for dette. Vi åpner ett kjørefelt og det blir lysregulering, slik som man er vant med over brua, sier han.

Han er glad for at arbeidet med å reparere pilaren har gått raskere forventet.

– Alt har gått etter planen nå. Det har gått ei uke siden brua ble stengt, og for noen er det sikkert ei uke for mye. Men når det først gikk så galt, er vi glade for at vi kan åpne igjen såpass raskt, sier han.

Stengt en uke

Rauma bru ble stengt forrige mandag ettermiddag, etter at det ble oppdaget undergravinger på den ene brusøyla.

Arbeidet med utbedringen av brua skulle opprinnelig være avsluttet innen 17. oktober.

– Det er grunn til å tro at dette nå blir rundt to uker senere, på grunn av en ukes arbeid som ikke har vært gjennomført som planlagt og i tillegg herdetid til betongen.

– Er det for tidlig å spørre hva denne brustengningen har kostet?

– Ja, det er for tidlig. Det har ikke vært et fokusområde. Nå har vi kun hatt fokus på å få trafikken over brua så raskt som mulig, så får vi ta kostnadene etterpå, sier Bye.

Tålmodige

Omkjøringen om Sogge, Brønnsletta og Frydenlund har, ifølge Vegvesenet, fungert godt den siste uka, til tross for at verken vegen eller omgivelsene er dimensjonert for så stor trafikk.

– Vi har også fått tilbakemeldinger nå i helga om at det har hjulpet med kontroller, og at farten gikk merkbart ned etter at vi begynte med de, sier han.

Bye peker også på det gode samarbeidet med Rauma kommune, transportnæringa, næringslivet, reiselivet, politiet og mange involverte fra Statens vegvesen og entreprenørene som en årsak til at trafikkavviklingen har gått så bra den siste uka.

– De som bor eller driver næring langs denne vegen har vært utrolig tålmodige og løsningsorienterte. Blant all trafikken har det vært flere hundre tunge kjøretøy i døgnet. Det gjør at vi er ekstra glad for å kunne få trafikken tilbake på E136 igjen, sier Bye.