Fylkesmannen mottok 27.02.16 en bekymringsmelding som spesielt omhandlet bemanningssituasjonen og kompetansen til ansatte ved Åndalsnes sjukeheim.

I en avgjørelse fra Fylkesmannen heter det at "Fylkesmannen i Møre og Romsdal finner at Rauma kommune har brutt kravet til forsvarlig virksomhet helse- og omsorgstjenesteloven §§ 3-1 tredje ledd og 4-1, jf. helsepersonelloven § 16, samt internkontrollforskriften."

Det er bare en drøy måned siden resultatet fra en annen tilsynssak i Rauma kommune ble kjent. Også da konkluderte Fylkesmannen med at kommunen hadde brutt loven.

Les også: Kommunen brøt forsvarlighetskravet

Bekymringsmelding

I bekymringsmeldingen skriver pårørende til en beboer ved Åndalsnes sjukeheim om bemanningssituasjonen ved sykehjemmet. Den pårørende beskriver lav bemanning på demensavdelingen. Konsekvens: Liten tid til opptrening og sosialt samvær med pasientene. Dessuten mangelfull kompetanse hos ansatte, med mange ufaglærte, og lite rom for etter- og videreutdanning.

Ifølge Fylkesmannen tilsvarer bekymringsmeldingen i stor grad sykehjemslegens beskrivelse av forholdene i brev til kommuneoverlegen 17.12.15: "Her understrekes blant annet viktigheten av kompetent og kjent personale, spesielt for krevende pasienter ved en demensavdeling, samt at sykepleiere ved avdelingen i liten grad får tid til å kvalitetssikre helsefaglige vurderinger som gjøres."

Enhetslederens svar

Enhetsleder Mary Aasen ved institusjonsbasert pleie og omsorg har i sin redegjørelse erkjent marginal bemanning ved sykehjemmet og at det er lav terskel for å leie inn ufaglærte. "Videre pekes det på at lav grunnbemanning i liten grad gir rom for individuell tilrettelegging for pasienter, slik det er anbefalt fra spesialisthelsetjenesten. Hva gjelder iverksatte tiltak for å bedre situasjonen er det blant annet vist til at man tilstreber å benytte seg av faste vikarer, at det er søkt om tilretteleggingstilskudd, samt at man vil ta tak i arbeidstidsordningene", framgår det av brevet til rådmannen i Rauma kommune.

Hun skriver at «Åndalsnes Sjukeheim er den institusjonen som tar imot de mest krevende og utfordrende demente fra kommunen, da fysisk utforming er tilrettelagt for pasienter med demens inkl. mulighet for å ha låste dører (kodelås). Vi mener at grunnbemanningen er meget marginal for å utføre en verdig og god eldreomsorg. Bemanningen kan være forsvarlig i utgangspunktet, men har ikkje høgde for uforutsette hendelser.»

Og hun skriver videre: «Pasientene vi har blir stadig dårligere og krever meir kompetanse, samtidig som antallet ufaglærte er likt eller økende. Dette skyldes i stor grad arbeidstidsordningene våre med arbeid hver 3. helg. Økt antall ufaglærte på jobb fører til økt uro blant pasienter med demens og det fører til fleire avviksmeldinger. Dette pga ufaglærte ikkje har same kunnskap, evne og rutiner til å trygge pasientene og nå fram med tillitsskapende tiltak.»

Fylkesmannens vurdering

Fylkesmannens vurdering er at "Slik vi forstår redegjørelsen fra enhetsleder bekreftes det i denne at bemanning og kompetanse blant ansatte ved sykehjemmet er for lav til å kunne takle blant annet uforutsette hendelser. Man erfarer også økt uro hos pasienter, som blant annet skyldes manglende kunnskap omkring tillitsskapende tiltak. Flere av de skisserte tiltakene for å avhjelpe ressurs- og bemanningssituasjonen bærer preg av å være midlertidige, så som tilretteleggingstilskudd."

Og: "Slik forholdene beskrives av enhetsleder, tilsier sykehjemmets ressurs- og bemanningssituasjon at det er vesentlig fare for svikt."

I forkant av konklusjonen, er Fylkesmannen meget tydelig, og adresserer kritikken til ledelsen:

"Slik Fylkesmannen vurderer det er ressurs- og bemanningssituasjonen ved Åndalsnes sjukeheim et område som ledelsen bør definere som et risikoområde og derfor ha fokus på ved systematisk styring og kontinuerlig forbedringsarbeid. Etter Fylkesmannens vurdering har ikke Rauma kommune i tilstrekkelig grad vurdert risikoen for at ressurs- og bemanningssituasjonen ved Åndalsnes sjukeheim medfører fare for svikt, eller iverksatt tilfredsstillende tiltak for å forebygge at svikt skjer. Da risikoen for svikt er vesentlig, finner vi at ressurs- og bemanningssituasjonen ved sykehjemmet er uforsvarlig."

Om plikter og ansvar for ledelsen i kommunen, skriver fylkesmannen at "Fylkesmannen vil understreke at det er viktig at ledelsen sikrer at alle ansatte har en felles forståelse av hvilke oppgaver som skal utføres, hvordan disse skal gjøres, av hvem og hvordan dette skal dokumenteres. Det er et viktig lederansvar å følge med på om rutiner/prosedyrer følges og virker etter hensikten, eksempelvis gjennom avvikshåndtering og ledelsens gjennomgang."