- Vi antar at ulv er skadevolder på sauene i Isterdalen, sier rovviltansvarlig for Statens naturoppsyn i Møre og Romsdal, Lars Olav Lund.

- Det er sterkere ord enn når dere sier at ulv ikke kan utelukkes?

- Å anta eller ikke utelukke. Vi kan i alle fall ikke slå fast at det er hund som har gjort dette, og kommer ikke nærmere enn det foreløpig. Vi synes også det er greit at både kommunen og næringa får beskjed om at dette kan ha vært ulv, sier Lund.

Han forklarer at det ikke er uvanlig med slike episoder tidlig på våren.

- Uvant med sau

- Også en løshund, eller to, kan få en atferd som gjør at de river sau, og man få da litt det samme mønsteret som ved en ulv. Streifdyr av ulv er unge dyr som er uvant med sau som byttedyr. De har vært vant til å jakte på hjortevilt, og når de kommer over sau vil de være litt forsiktige fordi de ikke vet hva dette er. Det blir et forsiktig skademønster som er litt likt hund, forklarer Lund.

Han sier at slike unge streifdyr ofte er hannulver på jakt etter make, og ofte kommer de helt fra Sverige.

- Et streifdyr, vil det forsvinne like fort som det kom?

- Han vet jo ikke at det ikke er ulv her, og kan fort dra østover igjen. Slike streifdyr kommer ofte tidlig på våren, og vi har sett at de ofte er borte igjen til ordinært beiteslipp. Men vi kan jo ikke garantere noe, sier Lund som poengter at de ønsker å informere gjennom media når de får vite om slike hendelser.

- Hva med de fire sauene som er drept på Marstein. Hva er konklusjonen der?

- Der har jeg ikke fått full rapport ennå. Jeg kan ikke slå fast hva det er, men jeg vet nok til å si at det ikke er ulv. I Isterdalen var det et stort hundedyr, og det er det ikke snakk om her. Her er det ikke samme skademønster.

- Har dere mottatt andre observasjoner om ulv her i området?

- Nei, ikke annet enn det vi tidligere at fortalt, at en lastebilsjåfør på Horgheim sier han tror han har observert ulv.

Ifølge rovdata.no forlater unge ulver vanligvis flokken når de er ett år gamle, de vandrer enkeltvis og som oftest skjer utvandringen på våren, forsommeren eller høsten. De kan vandre svært langt fra reviret hvor de ble født, og kan i prinsippet dukke opp hvor som helst i Norge. Ulv født og radiomerket i Hedmark har vandret helt til Finnmark, Finland og Russland.

Lars Olav Lund er rovviltansvarlig for Statens naturoppsyn i Møre og Romsdal. Foto: Stein Siem