Uten mat og drikke, duger helten ikke. Guttorm Furmyr på Woldstad Gard inviterer flyktningene ikke bare til å dyrke sine egne grønnsaker, men også til pizza for lunsj. Foto: Evy Kavli

Guttorm Furmyr og Gudrun Enga Woldstad på Woldstad gard har nok jord å ta av. Derfor inviterte de i fjor folk til å komme å dyrke sine egne grønnsaker på en jordlapp hver - på garden.

– Det gikk ikke så bra. Det var stort sett nordmenn som syntes det ble litt strevsomt å være bonde, så de ønsket ikke å fortsette med prosjektet. Derfor har vi i år invitert de nyinnflyttede flyktningene til å prøve, sier Guttorm.

Og de elleve, som kommer fra Eritrea og Syria, tok imot invitasjonen med stor glede.

– Dette kan vi godt fra før. Vi dyrket alt mulig i hjemlandet vår, sier Sara mens hun ivrig sparker jord over frø hun har fått tildelt.

Her skal det bli både salat, gulrøtter og poteter.

– Vi kunne tenkt oss tomater også, sier Fidel, men skjønner at temperaturen kanskje ikke er ideell for det i Isfjorden.

Guttorm har til daglig godt kontakt med flyktningene, da han er en av dem som skal hjelpe de til å bli integrert.

– Jeg jobber med attføring i Astero og hjelper disse til å bli klar for arbeidslivet. Nå er det norskkurs det går i, sier han.

Ikke alle kan snakke så mye norsk enda, men slike aktiviteter som dette, kan hjelpe de til å komme seg ut og kanskje treffe nordmenn slik at de får praktisert sitt nye språk.

– Jeg kan snakke litt, smiler Fidel.

Guttorm har i dag hentet alle sammen fra Åndalsnes der de bor – i to omganger – med bil. Men fra nå av, må de selv ta seg inn til Isfjorden for å holde jordlappen ved like. Hvordan de skal komme seg til Woldstad Gard, har de ikke tenkt så mye på enda.

– Vi har en sykkel – på deling, smiler Fidel og Guttorm lurer på om han skal prøve å få tak i flere.

For skal det bli grønnsaker på jordet, må det følges opp. De elleve forsikrer at det skal ikke by på noe problem.

Guttorm vil presisere til slutt at Felleskjøpet har sponset alt fra settepotet til frø.

– Jeg har bare pløyd, gjødslet og gjort jorda klar. Og nå er resten opp til grønnsakdyrkerne, sier han.