– Ja, dette var den rette plassen å ha det, mente folk som hadde møtt opp til den historiske minnedagen for Hatlenmaleriet og konfeksjonshistorien i Isfjorden samfunnshus lørdag.

En markering som i sin helhet gikk til dekning av utgiftene i forbindelse med bevaring av Hatlenmaleriet.

Flere aktører hadde møtt opp for å kaste glans over markeringen.

Hilde Stenmark Kvennes, formidler på Romsdalsmuseet, fortalte om viktigheten av verning av slike historiske gjenstander for ettertida.

Gunhild Dahle, leder av aksjonsgruppa, fortalte om prosessen de har vært igjennom før maleriet fikk plass i samfunnssalen.

– Vi skjønte fort at vi ikke ville få noen hjelp fra kommunen. De mente flyttingen ville komme på 1,5 millioner kroner. Takket være Eide steinindustrier og Halvard Hatlen, fikk vi tatt maleriet ned for 60 000 kroner. Og takket være Eide og Frilund og murer Jan Inge Tokle, ble det satt opp her for 125.000 kroner. Det er langt fra de millionene kommunen anslo, sier Dahle, som nå håper at maleriets reise er over.

Mottaker av maleriet er Isfjorden samfunnshus og Rolf Hermann Bjerkeli tok på seg oppgaven å takke for gaven.

– Og nå er det vedtatt at kommunen skal overta driften og vedlikeholdet av Isfjorden samfunnshus og idrettshall  fra 1. juli i år. Sånn sett blir nok maleriet kommunens eiendom på et vis likevel, påpekte han med et smil.

Bjerkeli ga også aksjonsgruppa på vegne av Konfeksjonsmuseet, en sjekk på 10.000 kroner.

Totto Torp som hadde sin arbeidsplass i Stormbygget i alle år, uttrykte sin takknemlighet for at maleriet er bevart for ettertida.

– Jeg ble imponert over veggmaleriet allrede da jeg som ung kom til bygda.  Nå ser vi at ildsjeler er viktig i et slikt bevaringsarbeid. Kommunen har her vært helt historieløs, og har ikke kommet med noe bidrag eller hjelp- så langt. De bør egentlig skamme seg, mente Torp.

Han ville vise sin takknemlighet til aksjonsgruppa, ved å gi hver enkelt en bukett med liljekonvaller.

– Hver bukett har 62 konvaller - ett for hvert  år maleriet har eksistert, sa han.

Edmund Søvik tok for seg konfeksjonshistorien i Isfjorden og fortalte engasjert om den såkalte Stormtiden etter krigen i Isfjorden.

– Da tenker jeg på Karl Stormark - sønn av læreren i bygda, som satte sitt navn på fabrikken. En av de mest moderne konfeksjonsfabrikker i Norge, som ble bygd på kun ett år -  i 1946, forteller han og legger til at maleriet i oppgangen alltid slo imot en når man kom inn i fabrikken.

– Vi skjønte at her var det noe spesielt.

Han kom også inn på alle de syerskene som kom inn i bygda på den tiden, noe som gjorde sitt til at folketallet økte betraktelig.

– Det var på det meste 432 som jobbet på fabrikken. Det er mye når man tenker på at det var 1162 personer i Isfjorden på den tida, fortalte han, blant annet.

Ann-Mari Arneberg hadde tatt på seg oppgaven å fortelle om kunstneren Halvard Hatlens liv og malerkarriere, og hadde også ansvaret for mannekengoppvisning som avsluttet markeringen på samfunnshuset.

Det ble et innholdsrikt tilbakeblikk på både lokale og nasjonale klesmoter fra 50 -, 60 – og 70- tallet.

Aksjonsgruppa var veldig fornøyd med oppmøtet under lørdagens markering og kan dagen etter fortelle at de fikk inn 56.000 kroner på arrangementet.

– Det var mer enn vi forventet. Vi har også fått inn 10.000 fra fylkeskommunen og har i tillegg 32.000 kroner på konto.

- Hva står igjen nå, da?

– Nå står det igjen 30.000 kroner og det er en grei sum å forholde seg til. Vi har også en søknad på kulturmidler inne i kommunen. Så vi få se hva vi kan få der, avslutter en meget fornøyd Gunhild Dahle.