Rapporten etter skredet som krevde et menneskeliv forrige lørdag er nå klar.

Det var lørdag ettermiddag at en svensk mann omkom i et snøsked mellom Kavlisetra og Kyrkjetaket.

I sin rapport skriver NVE at de antar at mannen selv utløste skredet. Følget bestod av to erfarne skikjørere, som hadde vært i området i flere dager, og på ulykkesdagen var de på Kirketaket.

- Det antas at den forulykkede selv løste ut skredet og ble ført med skredmassene gjennom skogen førskredet stoppet opp noen hundre meter lenger nede, heter det i rapporten.

De to skilte lag i forkant av skredet.

- På veg ned kjørte de først vestrenna på Kirketaket, gikk deretter fra Hestebotn opp til Steinberget hvor de skilte lag pga ulik oppfatning om trygg nedfart ned tilstartutgangspunktet. En av dem gikk opp til toppen av Steinberget og kjørte deretter inn i sørflanken på Kirketaket. Den andre kjørte ned sørsiden av Steinberget

Ble bekymret for kameraten

"Han som kjørte rundt via sørflanken på Kirketaket ble bekymret da kameraten ikke dukket opp ved avtaltmøtested, ikke svarte på telefon og han i tillegg så et skred i fjellsiden i sørsiden på Steinberget. Et følge på seks personer kom forbi. Tre av dem ble med opp for å lete i skredet. De andre tre kjørte ned tilparkeringsplassen ved Stormyra for å se om de kunne finne den savnede kameraten der. Da de fire kom opp til utløpet på skredet fant de raskt forulykkede og gravde ham frem. De satte i ganggjenopplivingsforsøk og holdt det gående til helikopteret kom med assistanse."

Mannen hadde ligget begravet i omtrent en time eller mer, og det var tegn på mekaniske skader, opplyser NVE.

Betydelig skredfare

Det var betydelig skredfare i fjellet denne dagen. Det er ikke kjent om turfølget hadde lest varselet.

Skredet var et flakskred str. 2.

"Skredet løsnet i konvekst sydvendt terreng på ca 800 moh. Skredmassene fortsatte ca 300 høydemeter gjennom  bjørkeskog og stoppet på ca 550 moh. Ut fra bilder og undersøkelser av snødekket dagen etter i samme området antas skredet å ha løsnet på et lag av kantkornet snø. Ut fra bilder og snøprofil i nærhetentatt dagen etterantas bruddkanten å ha værtpå 20-50cm."

Det er fortsatt betydelig skredfare i fjellet. Fullstendig skredvarsling finner du her.

Dette kan vi lære:

NVE peker i rapporten på flere ting vi kan lære fra skredet:

- Selv små skred kan bli fatale, særlig i eller nær en terrengfelle. I dette tilfellet var bjørkeskogen med på å øke konsekvensene og øke sannsynligheten for mekaniske skader. Skredmassene var også store nok til å begrave personen.

- Vedvarende svake lag i snødekket skaper spesielt krevende forhold som kan være vanskelig åvurdere som skiløper. I tilfeller der det svake laget har stor utbredelse og kan løses ut naturlig eller ved liten tilleggsbelastning er det fornuftig å holde seg helt unna terreng brattere enn 30 grader og i tillegg holde god avstand til slike heng.

- Dersom man skiller lag på veg ned er det mye mindre sjanse for å nå fram i tide medkameratredning.

- Vår og fint vær gir ikke nødvendigvis stabil snø. Mange har i ryggmargen at det er stabil snø omvåren. Dette nedfører nødvendigvis ikke riktighet. Man må ha like stor respekt for skredvarsel ogundersøke snødekket som ellers på året. Vi har ingen informasjon om at dette har vært tilfellet hos de to som var involvert i ulykken, men mener det er verdt å nevne.

- Nattefrost er ikke nødvendigvis bare noe positivt. Når vi får nattefrost i kombinasjon med nysnø som har lagt seg på tidligere vått snødekket kan det i løpet av bare et par kalde netter oppståfarlige kantkornlag!