– Norge trenger en regjering som setter «Arbeid til alle» som viktigste sak. Og det er det vi skal jobbe for, hver dag og hver time fram til september i 2017. Fordi vi tror på en annen veg, sa Jack Narve Sæther til de mellom 50 og 60 som hadde tatt vegen til Rådhusplassen på Åndalsnes den flotte søndags formiddagen.

Sæther er fra Ellingsøya og leder i Møre og Romsdal Transportarbeiderforening og fylkestingsrepresentant for Ap.

Arrangementet startet med at konferansier Eva Karin Gråberg tente et lys for de 13 som omkom i helikopterulykken og for den svenske mannen som døde i snøskredet i Isfjorden lørdag ettermiddag. Det var deretter ett minutts stillhet for å minnes dem.

Bekymret

Sæther var i sin tale bekymret for politikken til dem han kaller brutale og usosiale; Høyre- og Frp-regjeringa, som regjerer mens ledigheten aldri har vørt høgere i Norge.

– Samtidig som ledigheten øker, gjør Høyre- og Frp-regjeringa det stadig vanskeligere å gå arbeidsledig. Lønnsgarantiordningen er svekket, feriepengegrunnlaget for de ledige er fjernet, sluttvederlaget for dem som mister jobben må beskattes. Til sammen har regjeringa kuttet nærmere to milliarder til de arbeidsledige, sa Sæther.

Advarte

Han advarte mot økte forskjeller.

– I vår tid eier en prosent av verdens befolkning over 50 prosent av verdens verdier. (...) Økte forskjeller gjør at tillit til samfunnet skrumper, at muligheten til å realisere ønsker, drømmer og talent blir ulikt fordelt. (...) Den økende høgrepopulismen er et kaldt gufs fra fortida.

– Kjære venner: Norge trenger en ny regjering. For det er i fellesskap vi må stå sammen for å få til det, sa han.

Appeller

Det ble holdt to appeller under 1. mai-arrangementet. Line Karlsvik (SV) fra Kristiansund:

– Ja til hele faste stillinger med mulighet for deltid for dem som ønsker det. Og ja til lik lønn for tilsvarende arbeid, sa Karlsvik.

Hun avsluttet sitt innlegg slik:

– Vi firer ikke på noen ting. Vi vet hva vi er verdt. Integrering og inkludering er oppskriften på suksess. Det kommer en ny vår også for vårt fylke og min region. Men da må vi omstille oss, jo før jo heller, sa Karlsvik før hun siterte Per Fugelli: «Vær en ener, men pass på flokken din».

Urolig for endringer

Den andre appellen var ved Marit Thorstensen, Fagforbundet i Rauma, som var urolig for endringene som regjeringen gjør med reglene i arbeidslivet – blant annet Arbeidslimljølovens §10.5, som hun mener gir rom for lokalt tillitsvalgte om at ansatte kan arbeide opptil 12,5 timer i løpet av 24 timer.

– At tillitsvalgte skal kunne bli presset til å inngå slike avtaler på sine respektive arbeidsplasser, mener vi ikke er greit. Vi mener at maks ti timers arbeidsdag fortsatt må være hovedregelen, sa Thorstensen.