Solveig Brøste Sletta er prosjektleder i Nordveggen AS. Mandag feiret hun åpninga av turmålene sammen med minst 250 barn og unge i Kammen på Åndalsnes. Det var tilsvarende arrangement flere steder i kommunen.

– I år er det flere korte turer, så hvis dere liker å pakke noe godt i sekken og gå litt, håper jeg at dere tar noen turmål, sa hun til barna fra Åndalsnes barneskole, Tryggheim Barnehage og Myra barnehage.

Kortere turer er det ifølge ho fordi de vet at mange har lyst til å gå turmålstur på ettermiddagen, ikke nødvendigvis bare som søndagstur.

Noen endringer

Sletta forteller at det i år er krav om sju turer for voksne, mot tidligere ti. Eldre og bevegelseshemmete kan gå samme turen flere ganger.

– Det er ikke skattekiste i år. Det fikk vi dessverre ikke til å fungere. Skal det fungere på folk legge oppi like bra ting som det som var der, sier Sletta og oppfordrer heller de voksne til å finne på artige leiker for barna når de går på tur.

– Og så vil jeg oppfordre barnefamilier om å gå sammen med andre barnefamilier. Det gjør at det blir artig på tur, sier hun.

Sletta sier de fleste av turmålene i år er gjenbruk.

– Men er det fem, seks år siden sist kan det være fint å ta turen igjen nå.

– Hva er det fineste turmålet?

– Trollbua er mitt barndomsturmål, så det må bli det. Men jeg håper å kunne gå alle.

– Blir glad!

Ti år gamle Ariana Hagen Hjertviksten forteller at hun bruker å gå turmål sammen med bestemor, for hun er ganske sprek.

– Å gå tur, hva gjør det med deg?

– Jeg blir glad! svarer tiåringen og legger til at hun alltid gleder seg til komme fram og til å se om bestemor har med seg noe godt i sekken.

– Jeg synes det er kjekt å gå sammen med noen. Da går tida fortere og man merker nesten ikke at man går langt, sier Lise Renée Daugstad (10).

Årets turmål

Årets turmål er: Såtevatnet (Mittet), Tarløysa (Åfarnes), Selsetra (Skorgedalen), Storaksla (Isfjorden), Litlefjellet (Venjesdalen), Helveten (Åndalsnes), Alnessteinen (Trollstigen), Ryggvatna (Medalen), Trollbua (Brøstdalen), Svartebotn (Innfjorden) Litlevatnet (Innfjorden), Øspevatnet (Måndalen), Reistadkollen (Vågstranda). Disse turmålene er nærklipp: Skarhammaren (Åfarnes), Skytebana (Isfjorden), Kammen (Åndalsnes), Gapahuken i Vikdalen (Innfjorden), Gapahuken på Raknem (Måndalen) og Brudeskar (Vågstranda).

Det er ikke alle turmål som er åpne ennå.