Økonomisjef i kommunen, Mette Rye orienterte tirsdag formannskapet om økonomirapporten per mars i år.

– Nå har vi månedsrapportering, og så langt ser vi en bedring i forhold til tidligere. Nå er det slik at cirka 70 prosent av kommunens utgifter er lønn og lønnsveksten i denne perioden er vesentlig lavere. Nå ligger vi tre prosent over budsjett på lønn. Det er en bedring, men faren er ikke over ennå. I fjor på samme tid var det seks prosent over, sa Rye.

Rådmannen Oddbjørn Vassli skjøt inn at lønnsveksten kommer til å gå ytterligere ned utover året.

– Vi er i gang med nedbemanningsplanen med omplassering eller i verste fall oppsigelser. Vi er i rute og prosessen har gått veldig bra. Det gjelder fem-seks enheter, sa rådmannen til formannskapet.

12,5 stillinger i år

At Rauma kommune skal kutte 38 årsverk i løpet av en fireårsperiode ble vedtatt av kommunestyret under budsjettmøtet før jul. Til Åndalsnes Avis sier rådmannen at det i økonomiplanen står hvor mange som skal ned hvert år. I 2016 skal kommunen ned 12,5 årsverk fordelt på 17 personer. Han forklarer at de har startet å identifisere i hvilke enheter nedbemanningen skal skje og hvilke type stillinger.

– Så skal vi bli enig med organisasjonene om hvilke personer det gjelder. Deretter skal det gjennomføres omplasseringssamtaler. Ambisjonen er å finne annen jobb til alle, hvis vi ikke klarer det, at vi ikke har ledige stillinger kan det bli oppsigelser på slutten. Nå er vi veldig restriktiv på å lyse ut nye stillinger, og de interne vi ha fortrinnsrett om det blir ledige stillinger, fortsetter rådmannen.

– Hvilke fem-seks enheter er det snakk om?

– Vi er avhengig av å få kommunisert det internt først, før vi kan gå ut i media med det.

– Du har tidligere sagt at nedbemanningen skal skje uten oppsigelser?

– Vi har ei målsetting om å klare det. Men vi kan ikke ha flere folk enn vi har økonomi til. Noen kan være enkle å få omplassert, andre må vi kanskje bruke litt tid på. Vi er en stor organisasjon med 600 ansatte og hvert år blir mellom 20 og 30 stillinger ledige. I en så stor organisasjon løser det seg for de aller fleste typer stillinger. Men det vil bety nytt arbeidssted for de fleste, svarer Vassli.

Varsler merforbruk

Økonomisjef Mette Rye orienterte formannskapet om at det er fire enheter som varsler at de med dagens drift vil ha et samlet merforbruk på 1,65 millioner kroner. Det gjelder AUS ved voksenopplæringa, hjemmebasert omsorg, kurativ enhet og tildeling og koordineringsenheten. Ifølge Rye drøftes det tiltak. I tillegg sa hun at man kan være obs på skatteinngangen til kommunen.

– Den er 2,9 så langt i år, mens landsgjennomsnittet er 5,4. Vi må ha is i magen på den ennå, men vi lå også etter i fjor. 90 prosent av inntektsveksten vår skal bæres av økt skatteinntekt. Rammeinntektene økes nesten ingenting. Og utgiftene øker, det vet vi. Det som er positivt er at eiendomsskatten økes som bestemt.