- Det må jo bety at vi er fornøyd med tingenes tilstand i Rauma, ler Hustad.

Han oppsummerer og sier at Rauma kommune har utredet alternativene på oppdrag fra regjeringen og fylkesmannen.

- Og det var viktig for oss å ha flere alternativer. Et enstemmig kommunestyre stemte over det og sa at Molde og Vestnes skulle være alternativ til å stå alene. Og nå har folket sagt soleklart at Rauma skal stå alene. Da synes jeg det er helt greit. Og selvfølgelig: Det blir ikke mer debatt rundt dette.

- Slik du ser det; er kommunestyret nødt til å akseptere valgresultatet og gå for Rauma alene?

- Ja, mi mening er det når det er så solid som dette. Men hver og en må svare for seg.

Han ser ikke noen verdi i å gjennomføre den planlagte innbyggerundersøkelsen - ikke minst med tanke på det som skjedd ellers også i regionen; ingen vil til Molde og Vestnes-alternativet er steindødt.

Hustad har hatt ønske om at Rauma slår seg sammen med Molde:

- Primært og på sikt så ser jeg klare utfordringer med at Rauma skal stå alene. Men på kort sikt så vil dette gå bra. Jeg har et veldig avslappet forhold til dette. Jeg synes det er god «drive» i Rauma og vi har fått til mye. Vi har et næringsliv som tross dårlige tider klarer å skape. Så jeg personlig synes dette er helt greit.

- Men hvis vi tenker kommunereform i et 50-årsperspektiv og ser på økonomi, kompetanse, befolkningsutvikling og rekruttering, så kan det være bekymringsfullt, sier Hustad.

Når fylkesmannen i juli skal sende sin anbefaling til regjeringen, tror han Rauma får stå som egen kommune.

- Det er jeg trygg på. Husk at Rauma er et eget bo og arbeidsmarked. Men jeg tviler på at fylkesmannen vil at Aukra skal stå alene, for eksempel.

Ordføreren er glad for valgdeltakelsen på 54,5 prosent.

- Sammenliknet med de andre rundt oss, så er vi blant de største. Det er veldig bra at så mange stemte. Dette er nesten på nivå med kommunevalget, og rundt stortingsvalgsnivå.

- Men bare drøyt halvparten av innbyggerne stemmer; svekker det resultatet?

- Nei, jeg synes ikke det så lenge det er på det nivået som det ligger på. Jeg skulle selvsagt ønsket enda høgere oppslutning. Men når sammenlikner med andre, Vestnes med 35 prosent, så er dette bra, sier Hustad.

Ordføreren er leder av valgstyret. Resultatene fra Rauma drøyde til tre-fire-tida på natta før de var klare.

- Hvorfor tok det så lang tid?

- Det er ganske greit; vi valgte et prefeansevalg. Det krever mye mer. Alt på hver stemmeseddel skal telles opp og registreres. Så det har jeg full forståelse for. Og så er det første gang vi har gjort det. Det er viktig at dem som teller er 100 prosent sikker.