Nær 3 500 medlemmer i Fellesforbundet, fordelt på 356 bedrifter, ble tatt ut i streik fra søndag morgen.

Foreløpig er det medlemmer i Buskerud, Hordaland, Nordland, Oslo, Sør-Trøndelag og Vestfold som er tatt ut i streik, men dersom ikke partene kommer til enighet, kan streiken bli trappet opp.

– Vi er i streik fordi arbeidsgiverne sier plent nei til vårt hovedkrav som er rett til lokale forhandlinger! Etter at vi har meklet i 11 timer på overtid for å finne en løsning, må vi bare konstatere at arbeidsgiverne også har avvist våre krav om høyere lønn for våre lavest betalte medlemmer, sier forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet i en pressemelding.

NHO Reiseliv, mener på den andre siden at arbeidstakerne ikke har fått med seg hvilken økonomisk situasjon Norge er i.

– Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav, sier NHO Reiselivs forhandlingsleder Jostein Hansen.

Kun to ansatte er organiserte

I følge Fellesforbundet er det kun ansatte ved Grand Drift AS / Grand Hotel Bellevue som kan bli tatt ut i streik i Rauma.

Hotellsjef Ola-Elias Åndalforteller at det blir vanlig drift på hotellet.

- Det er kun to ansatte som er organiserteog eventuelt blir tatt ut i streik. Det spiller ingen rolle i forhold tilden daglige driften her, forteller han

Regner med opptrapping

Cecilie Søllesvik, leder i Fellesforbundet Nordmøre og Romsdal forteller til Åndalsnes at hun regner med det blir en opptrapping av streiken.

- Det er ingen signaler om som tyder på at man nærmer seg en enighet, og da er det vanlig at streiken blir trappet opp. Hvem som da blir tatt ut vet vi ikke, men vi er i hvert fall forberedt på å gå ut i streik om det skulle bli nødvendig, sier hun.

Hun tror at hvis Møre og Romsdal først blir tatt ut, vil alle bli tatt ut, slik det har blitt gjort i de andre fylkene.

Hun er tydelig på at Fellesforbundet i Nordmøre og Romsdal støtter streiken fullt ut.

- Dette er den bransjen som er lavest betalt, og de ansatte blir stadig hengende mer etter. Uten lokal forhandlingsrett, som er et av kravene fra Fellesforbundet, har arbeidstakerne ingen mulighet til å ta inn lønnsgapet. De sentrale forhandlingene alltid skal ta hensyn til alle, og det blir aldri store summer. For eksempel hvis en bedrift går bra, har nå lønnstakerne ingen mulighet til å forhandle opp lønnen sin lokalt, sier hun.