– Det var artig, sier Bård Smestad om søndagens skitur over telefon tirsdag.

Han er mannen bak Nett tv – serien Toppturfeber, og har god erfaring med tøffe skiturer.

– Jeg tenkte ikke først på at det var første nedtur fra det fjellet, men jeg har selvsagt hørt om Mannen. Jeg har imidlertid aldri vært på den siden av Romsdalen i det hele tatt, så det var en god grunn til å dra dit, forteller han.

Forholdene var perfekte så det var derfor de tenkte det kunne vært artig å prøve den nedturen. Han innrømmer selsagt at det var bratt og til tider veldig spennende tur.

– Det er jo ikke lett å vite hvordan turen går siden ingen har prøvd det før. Det ble en del vurderinger undervegs hvor vi skulle kjøre. Vi kom til et punkt midtvegs da vi ikke viste helt hvordan vi skulle komme oss videre, forteller han og innrømmer at da ble det litt trykket stemning.

– Vi ville jo ikke gå opp igjen.

Men de vurderte litt frem og tilbake og fant til slutt et alternativ de kunne ta.

– Da var det artig igjen, sier Smestad.

Det var Fri Flyt som første skrev om skituren som de to foretok søndag.

Der forteller Smestad fra turen:

«Etter å ha kjørt Slingsbyruta på Store Venjetind på lørdag fikk vi bekreftet at snøforholdene nå var helt unike for bratt skikjøring. Det ble diskutert frem og tilbake hva slag tur vi skulle gjøre på søndag. Mannen, Breitinden og Trolltindane var noe nytt for flere av oss og stod frem som fine turalternativer.

Ola Hovdenak hadde hatt nordsiden av fjellet kalt Mannen i tankene i flere år. Og han innså nå at forholdene kunne være optimale for å få kjørt denne på ski rett ned i Romsdalen. Vi foretok en besiktelse av nordsiden fra flere steder nede i dalen og bestemte oss for å gå opp Kjerringfonna et stykke lenger opp i dalen.

Mange av de som har klatret Trollveggen har brukt denne som retur ned i Romsdalen. Renna opp til fjellet som Mannen står på har en enorm vegg over seg og det fristet ikke å bevege seg under den veggen over lengre tid. Vi har ikke hørt om at noen har kjørt ned i Romsdalen på ski fra dette platået som de lokale kaller for Børa-platået. Mannen er egentlig en steinblokk som står helt ute på kanten av dette platået.

Fra 1260 moh til 1160 moh var det en flanke med mye fin snø og 50 graders helning. Det føltes veldig bratt siden vi så rett ned i en over 1000 meter dyp avgrunn. Vi beveget oss nedover med kontrollerte svinger. Vi hadde perfekte snøforhold for brattkjøring i dette partiet noe som er veldig greit siden det var eksponert!

Fra 1160 moh og 50 høydemeter ned dukket det opp flere formasjoner og vi målte 47 graders helning. På ca 1100 moh ble terrenget brattere, 50 grader pluss. På 1050 moh ble videre fremdrift stanset av et klippeparti med en del is. Etter noen vurderinger frem og tilbake bestemte vi oss for å finne frem stegjern og isøkser for å klatre ca 15 meter ned skikjører venstre og videre inn høyre og ned på en større flanke.

Etter klatringen var det på med ski igjen og vi kunne slippe på med større svinger over noen partier med is-skare og andre partier med ca 5 cm nysnø på hardt underlag. Ca 45 graders helning ned til 850 moh.

Herfra dro vi skikjører venstre inn i hovedrenna som målte ca 40 grader helning. I renna hadde vi det vi greit kan kalle vekslende drittføre. Renna slakket av fra 500 moh og etter det var det påskeføre ned til steinur og krattskog.»