Saken gjaldt spørsmål om Rauma Energi hadde rett til fradrag for renter som var betalt på et ansvarlig lån på kr 60 mill. som ble gitt av Rauma kommune i 2002.

Sentralskattekontoret, og senere Skatteklagenemnda, nektet Rauma Energi fradragsrett for betalte renter. Nemnda mente at kapitalbeløpet måtte anses som egenkapital og ikke som lån.

I retten la Rauma Energi ned påstand om at likninga for 2002-2008 og for 2011-2013 må oppheves. Dessuten at Rauma Energi tilkjennes saksomkostninger.

Sentralskattekontoret la ned påstand om at anken forkastes og at Staten ved Sentralskattekontoret tilkjennes saksomkostningene.

Nylig ble det avsagt dom i Frostating lagmannsrett. Retten mener at kapitalen må anses som gjeld, som er å anse som full seier for Rauma Energi. Dessuten ble Rauma Energi tilkjent nærmere 310.000 kroner i saksomkostninger. "Rauma Energi AS har vunnet saken fullt ut", skriver Frostating lagmannsrett.

Det ansvarlige lånet fra kommunen til Rauma Energi på 60 millioner kroner består av to elementer:

  • Nedskriving av Rauma kommunes overkursfond med kr. 30.592.000

  • Utdeling av ekstra utbytte fra Rauma Energi AS på kr. 29.408.000 for året 2001.

Lagmannsretten viser til at skatteloven ikke gir noen anvisning på hvordan grensen skal trekkes mellom gjeld og egenkapital. Spørsmålet om klassifisering må gjøres etter en samlet vurdering av de vesentlige trekkene ved det etablerte rettsforholdet.

Lagmannsretten påla Sentralskattekontoret å betale saksomkostninger til Rauma Energi både for tingrett og lagmannsrett.

For Rauma Energi ble saken prosedert av advokat Helge Aarseth. For Sentralskattekontoret ble saken prosedert av advokat Magnus Schei ved Regjeringsadvokaten.