Dermed må også Utvalg for plan og forvaltning i Rauma bøye seg når nye vegnavn skal på plass. Ettersom stedet offisielt heter Rygjerd, må vegen hete Rygjerdvegen. Slik er loven.

Men beboerne Ottar Rydjord, Albert Sandnes og Otto Beyer har ikke tenkt å gi seg. Nå klager de til kommunen og ber Statens Kartverk på nytt vurdere navnet.

Les også: De siste vegene har fått navn

De har flere nye opplysninger som de ber Kartverket vurdere:

  • Navnet ”Rydjord” er brukt på alle skjøter tilbake til 1884

  • "Rydjord” ble brukt bl.a. av konstituert lensmann O. Hovdenak i et ”gjerdeskjønn holdt på Rydjord i Veøy” 19. oktober 1945

  • Kommunen benyttet navnet ”Rydjordvegen” den gang man fikk støtte til brøyting av veien

  • Denne skrivemåten er også brukt i Bygdebok for Holm sokn, utgitt i 1999

Protesterte

Ottar Rydjord sier at han på slutten av 90-tallet fikk henvendelse fra Statens kartverk om navn på garden. Kartverket hevdet området heter Rygjerd.

- Allerede da protesterte jeg. For det er aldri noen som har skrevet det slik. Og det har aldri hett Rygjerd. Rydjord er familienavnet og det har vært gardsnavnet, sier Ottar Rydjord.

- Og det mener du skulle være nok?

- Ja, jeg synes det. Alle i området her sier i dag Rydjord. Det er ingen som snakker om Rygjerd.

Han viser oss et skjøte fra 1884, der navnet Rydjord er brukt. Og han har flere ferskere dokumenter som viser det samme.

Vil ha Rydjordvegen

I et brev til Rauma kommune skriver Ottar Rydjord og Otto Beyer at de først og fremst ber om at vegen får navnet Rydjordvegen.

«Vi er innforstått med at kommunen må følge den skrivmåten som er fastsatt av myndighetene. Imidlertid fikk vi en lovtilføyelse til Stedsnavnloven i § 6, 2. ledd. Denne gir eieren rett til å fastsette skrivemåten på nedarvede bruksnavn dersom han kan dokumentere at den ønskede skrivemåten har vært i offentlig bruk som bruksnavn», skriver de.

...eller Rosvangvegen

De foreslår at fastsettelsen av navnet på veien utsettes til de har fått en ny behandling fra Kartverket.

Hvis kommunen ikke vil vente, eller Kartverket ikke vil vurdere Rydjord på nytt som stedsnavn, vil de ikke kalle vegen for Rygjerdvegen. Da ønsker de at vegen får navnet Rosvangvegen. Dette fordi «Som hovedregel skal vegnavn velges ut fra vegens endepunkt.»

- Den lokale navneskikken skal veie tungt. Det må den gjøre i dette tilfellet også, sier Ottar Rydjord.