HV-11 sin leir på Setnesmoa er godt sikret og her prøver Per Vidar Kjølmoen og Anniken Huitfeldt å komme i kontakt med folk på innsiden. Foto: Evy Kavli

Sammen med Per Vidar Kjølmoen, leder av Møre og Romsdal AP, Gunvor Flaterudhagen, leder i Rauma AP, og varaordfører i Molde, Sidsel Rykhus, ble hun invitert inn på HV-11 sin leir på Setnesmoa.

– Det var et meget konstruktivt møte og vi fikk en god gjennomgang av ansvarsområdet, hva som skal sikres, og hvor mange engasjerte folk som jobber her, forteller Anniken Huitfeldt etter det vel to timers lange møtet.

Hun har også hatt møter med distriktssjefen for HV-11, Per Olav Vaagland, i Oslo tidligere, og føler at hun har lært mye.

Per Vidar Kjølmoen som står bak invitasjonen, er glad for at Huitfeldt sa ja – i sin travle hverdag. Kjølmoen har i lang tid jobbet for bevaring av HV-11 og i fjor høst dro han inn til Oslo for å holde et innlegg for hele Arbeiderparti fraksjonen.

– 14 dager etterpå hadde jeg et tilsvarende innlegg for Arbeiderpartiet og LO på Hotell Bristol. Der traff jeg Anniken og spurte da om hun ville komme hit på besøk. Flott at vi endelig fikk tid, forteller Kjølmoen.

– Jeg kan aldri si nei til deg, vet du, smiler Huitfeldt.

Det at også varaordfører i Molde, Sidsel Rykhus, valgte å bli med, setter Kjølmoen stor pris på.

– Det skulle bare mangle. Jeg har jo hjemtraktene mine på Dovre og kjører ofte forbi her. Kanskje vi blir i samme kommune etter hvert, og da er det viktig med felles mål, sier Rykhus.

– Vi vil jobbe dag og natt for å bevare HV-11. Historien viser at HV-11 er blitt berget to ganger før. Nå håper vi på en tredje gang, sier Kjølmoen og mener at heimevernet er mye forsvar for pengene.

Rykhus trekker frem heimevernets viktighet i beredskapsrollen.

– Det skjer jo ting hele tiden, og da er det viktig å ha beredskapen i nærområdet, mener hun.

– Ja, det er en spesiell kar opp i dalen her som trenger overvåking. Men han er litt treig – som alle romsdalinger, spøker Kjølmoen.

Men spøk til side, Kjølmoen ser viktigheten av at Huitfeldt tok turen til Rauma, da det er det hun bestemmer seg for, som nok blir Arbeiderpartiets politikk i forbindelse med stortingsbehandlingen av regjeringens forslag til forsvarets 10 års plan.

– Det er utrolig viktig at hun er godt informert om hva som står på spill. Forslaget fra forsvarssjefen er blant annet at HV-11 sine 3200 mann, skal reduseres ned til 1000. Det å kutte 2/3 deler er ganske alvorlig. Det blir ikke folk igjen, verken til beredskap eller forsvar, opplyser Kjølmoen.

Saken skal være avgjort innen sommeren.