18. januar behandlet Romsdal tingrett saken mellom Tjelle Eiendom AS og Astero.

Troll-Tind AS og Tjelle Eiendom AS har etter avtalen forkjøpsrett på resten av bygget i Strandgata 20, dersom den andre parten vil selge.

Det er denne forkjøpsretten Lars Ole Tjelle mener at ble utløst når Troll-Tinn fusjonerte med Astero i fjor.

- Hadde de underrettet oss først – og beholdt selskapsnavnet Troll-Tinn AS i tillegg til Astero AS – hadde saken vært grei. Da ville forkjøpsretten også fulgt med overdragelsen. Men det de nå har gjort; slettet Troll-Tinn AS som selskap og overført eiendommen til et nytt firma, er ulovlig, har Tjelle tidligere uttalt til Åndalsnes Avis.

Det er tingretten uenig i, og de gir Astero støtte i at når det er snakk om fusjon, og ikke salg, så utløses ikke forkjøpsretten.

I loven om forkjøpsrett er ikke fusjon konkret nevnt, men retten viser blant annet til tidligere rettspraksis,  og mener saken må avgjøres ved en tolkning av kontrakten.

- Hvis det var en forutsetning for Tjelle at fusjon skulle omfattes av forkjøpsretten, hadde selskapet en oppfordring om å påse at dette ble tilstrekkelig konkret angitt i avtalen, mener retten.

Astero vant

Retten mener det er sentralt å se hva som var partenes hensikt med forkjøpsrettsavtalen. Det skal ha vært å sikre at eiendommen ble holdt mellom de samme partene.

- I dette tilfellet er retten etter en helhetsvurdering kommet til at forkjøpsrettten ikke er aktualisert ved fusjonen mellom Troll-Tinn og Astero. Det er i denne vurderingen særlig sett hen til at hensikten med forkjøpsretten var å sikre kontinutet i bruken av eiendommen, og at fusjonen ikke medfører noen endring med hensyn til den faktiske driften, konkluderer retten.

- Slik retten ser det må fusjonen også ses som et effektivt tiltak for å styrke og sikre videre drift i Åndalsnes. Slik hensikten med forkjøpsretten er beskrevet, har det ikke vært meningne å sette en hindring for slike initiativ.

Saksøkte Astero AS vant saken fullt ut, og Tjelle må betale sakskostnadene på 104.322 kroner.

Vurderer å anke saka

Lars Ole Tjelle forteller til Åndalsnes Avis at han nå vurderer å anke saka videre til lagsmannsretten.

Administrerende direktør i Astero, Per Olav Myrstad, forteller at han synes det er trist at de to selskapene skulle være så uenige at saka måtte til tingretten.

- Men når vi først er så uenige, er det greit å få noen andre til å se på det, og domstolen støtter vårt syn, sier han.

Han legger til at de både har hatt - og har - et greit forhold til Tjelle.

- Selv om vi er uengie om hvordan forkjøpsretten skal tolkes, så er vi gode naboer, og det tror jeg vi kommer til å fortsette å være også i framtida, forteller han.