Onsdag ettermiddag kom brevet Rauma kommune har ventet på: kommunen får godkjent budsjettet for 2016, med låneopptakene som er planlagt.

- Nå har vi fått godkjenning til å gjennomføre budsjettet som ble vedtatt i desember, og det må vi alle være glade for. Vi har hatt en god dialog med Fylkesmannen hele vegen, og hadde en følelse av at det kom til å gå vegen. Det er vanskelig å se for seg hva et nei ville betydd, forteller Rauma-rådmann Oddbjørn Vassli.

Han mener at Fylkesmannens ja er en bekreftelse på at Fylkesmannen mener økonomiplanen er god og at helsehuset er en viktig investering for helse- og omsorgssektoren.

- Det er en betinget godkjenning, og vi har mange utfordringer vi må løse framover. Men jeg tror ikke kravene fra Fylkesmannen er strengere enn det vi selv ser at er nødvendig. Nå må vi sette oss ned å gå gjennom Fylkesmannens brev skikkelig, også får vi ta det derfra, sier rådmannen, som nettopp hadde mottatt brevet da Åndalsnes Avis snakket med ham.

- Systemteknisk feil

Det betyr at byggingen av helsehuset og andre investeringer går som planlagt.

- Vi har i vår godkjenning av låneopptak lagt vekt på at Rauma kommune i hovedsak ble meldt inn i Robek på grunn av en systemteknisk feil i eget vedtak. Lånegjelden til Rauma kommune har de siste årene vært lav i forhold til snittet til kommunene i Norge. Kommunen har også arbeidet godt og systematisk med sin kommunale planlegging. Kommuneplanens samfunnsdel har en tydelig kobling til handlingsprogram/økonomiplan med oversikt og prioriteringer over kommunale investeringer. Av dette fremgår mellom annet plan for arbeidet med nytt helsehus. Kommunens fokus på velferdsteknologiske løsninger kombinert med en tidsmessig bygningsmasse vil kunne innby til økt fleksibilitet og legge til rette for en rasjonell driftsform, skriver Fylkesmannen.

De mener at planen for å gjenvinne økonomisk kontroll er et godt grunnlag for å komme ut av Robek-lista.

For kostbar drift

Samtidig kommer Fylkesmannen med kritikk av kommunen:

- Vårt inntrykk er at Rauma kommune har hatt en for kostbar drift i forhold til inntektsnivået over de siste årene som har ført til underskudd og bruk av disposisjonsfond. Situasjonen har forverret seg kraftig inn i 2015 uten at relevante grep eller tiltak har blitt iverksatt i tide.

De vil følge nøye med framover.

- Vi vil samtidig signalisere at kommunen bør klare å overholde sin forpliktende plan for 2016, med utmelding av Robek i 2017. Hvis det viser seg at Rauma blir meldt inn igjen i Robek på grunn av 2015 underskuddet, så vil Fylkesmannen i de fremtidige lovlighetskontrollene av budsjettet kun godkjenne de aller mest nødvendige låneopptakene av investeringene. Vi forutsetter også at fremtidige tilskudd knyttet til helsehuset blir brukt til å nedbetale lånegjelden.

- Vi vil følge tett opp kommunen gjennom arbeidet med forpliktende plan, skriver Fylkesmannen i sin vurdering.