Rauma er én av fem kommuner i Møre og Romsdal som har sagt nei til å delta i ordningen. Kommunestyret i Rauma sa nei da budsjettet for 2016 ble behandlet i desember.

– Det føles bittert, sier Lillian Aleksandra Westerfjell (59), nå bosatt i Horten, om beslutningen.

Hun ble i 1958 sendt fra Rauma til Solstrand barneheim i Rogaland. På barneheimen opplevde hun avstraffelser gjennom fysiske og psykiske overgrep.

– Der vanket det mer juling enn mat, sier hun til Åndalsnes Avis.

Seinere ble hun sendt til Svanviken arbeidskoloni i Eide der hun sammen med andre romanifolk/tatere «ble utsatt for særlig graverende overgrep».

Statens billighetserstatningsutvalg innvilget henne i 2007 en erstatning på 270.000 kroner for opphold på Solstrand og Svanviken.

– Da fikk vi både en erstatning og en unnskyldning fra Staten, sier hun.

- Måtte ha økonomisk dekning

Nå har kommunene i Møre og Romsdal gått sammen og etablert en oppreisningsordning for tidligere barneheimsbarn. Hensikten med ordningen er at kommuner og fylkeskommunen skal ta et moralsk ansvar, og gi en uforbeholden unnskyldning til personer, som har vært utsatt for overgrep eller omsorgssvikt i institusjon under plassering av deltakerkommunenes barnevern.

Men fem kommuner, deriblant Rauma, har sagt nei til å delta i fellesordningen.Ordfører Lars Olav Hustad sier at politikerne fattet et vedtak i utgangspunktet der man er positive til å bli med.

– Men vi tok forbehold om at vi måtte ha økonomisk dekning. Og når vi kom så langt, så fant vi ikke rom for det. Og dermed så ligger det i kortene at vi ikke blir med, sier han.

Han er ukjent med Lillian Aleksandra Westerfjells sak.

– Dette er en enkeltsak som jeg ikke kjenner til. Men det er andre måter som hun må gå fram på. Hun kan gå via rettsapparatet og stevne kommunen inn ved å påstå at det er gjort urett.

Han sier det er beklagelig at de ikke funnet rom for å bli med.

– Og det er trist at personen opplever det sånn, sier han.

– Er det muligheter for at Rauma blir med seinere?

– Det kan det være, hvis vi finner rom for det. Det er jo ikke politisk uvilje – vi har forståelse. Men vi har et ansvar for totaliteten. Skulle vi sagt ja til dette, måtte vi kuttet ned på noe annet, sier ordføreren.

- Burde gitt oss en unnskyldning

Lillian Aleksandra Westerfjell har allerede for flere år siden vært i kontakt med Rauma kommune.

– De sa at det skulle bli en felles ordning. Og det stolte jeg på. Det føles som et nytt overgrep at en blir lovd og må vente og vente, sier hun.

– Jeg synes Rauma kommune burde gitt oss en unnskyldning, sier Westerfjell.

Hun kjenner kun til to personer fra Rauma som ble sendt på barneheim; hun og hennes søster.