Søndag inviterte Molde og Romsdal Turistforening til åpning av skredanlegget som er montert opp ved skitrekket i Skorgedalen. Anlegget er åpent for alle som har lyst å trene seg på å bruke skredsøker og søkestang, noe prosjektleder for anlegget, Sven Michaelis, mener det er stort behov for.

- Mange er flinke til å skaffe seg utstyret, men det er ikke så mange som er flinke til å bruke skredsøkeren, mener han, og demonstrer hvordan anlegget virker.

- Oppe på veggen her kan du stille inn hvilket nivå du vil jobbe på. Du kan velge lett, middels eller ekspert. Forskjellen på nivåene er hvor mange personer anlegget forteller er nedgravd. På lett er det én person, på middels er det to eller tre personer. Og på ekspert kan det være alt fra én til fem personer, forklarer Michaelis og vandrer oppover bakken med skredsøkeren i hånda. Den viser retning og hvor langt vi skal gå. Med søkestanga skal man treffe ei kasse som ligger nedgravd. Når man treffer sendes det signal ned til anlegget om at "personen" er funnet. Prosjektlederen forteller at tre sett med sender/mottaker, søkestang og spade vil ligge tilgjengelig for utlån for dem som ønsker å trene, men som ikke har eget utstyr. Utstyret kan lånes kun når Rauma skisenter har åpent.

De første testerne

Prosjektlederen mente sjøl han kanskje hadde bommet litt med markedsføringa, for det ble i alle fall ingen åpning med brask og bram. Først når maskinføreren hos Rauma skisenter AS, Bjørn Kjetil Krohn fikk overbevist en gjeng til å prøve, ble det aktivitet.

- De aller fleste koser seg i bakken nå. Og så er det nok noe med å komme over terskelen og være de første til å prøve. Jeg tror noen kan tenke at det er flaut at de ikke kan å bruke slikt utstyr. Men dette tror jeg blir populært etter hvert, sier Krohn.

Ingen av de første testerne kunne bruke utstyret, men stilte spørsmål og var interessert i å lære.

- Det er artig å prøve. Jeg går ikke på topptur, men det kan nå hende jeg kan begynne nå, sier Aleksander Slemmen.

Kompisen Ole Kristian Sandens forteller at han går litt på topptur, men også for han var dette nye kunnskap.

- Kan skje alle

Michaelis sier at det å bruke søkeutstyr ikke er vanskelig eller avansert, men poengterer at det likevel er viktig å øve. Han mener du da stiller sterkere når du kommer opp i en stresset situasjon, som et skred vil være. Han understreker også at skred er noe som kan ramme alle, også folk med mye kunnskap.

- Man kan ikke si at der og der går det aldri skred. Og det er ikke sikkert det er du som utløser skredet. Det er ikke sikker det skjer med din gruppe heller, men med en annen gruppe. Uansett gjelder det å kunne jobbe raskt. Vi vet at etter 15 minutt går overlevelsessjansene bratt ned for dem som er begravd, sier prosjektlederen som oppfordrer folk til for eksempel å legge ei øveøkt til etter toppturen.

- Det er bare en fordel om man gjør det med hodelykt i mørket. Da får man øvd på en situasjon som er mer stresset enn i dagslys.

Michaelis gjentar også flere ganger at det å kunne bruke slikt utstyr, ikke erstatter manglende kunnskap.

- Terreng, snø og vær

- Dette utstyret er det som kommer som nummer to. Det viktigste er at man har kunnskap om terrenget, snøen og været. Du kan ikke la være å gjøre vurderinger av dette før du går på tur, sier han.

Skredanlegget i Skorgedalen kostet ifølge prosjektlederen mellom 150.000 og 200.000 kroner.