Rådmannen foreslo for formannskapet å legge ned barneskolen på Vågstranda fra neste skoleår, og samtidig avvikle ungdomsskolen i Måndalen.

Arne Hop (KrF) foreslo å utsette nedleggelsen ett år, hovedsaklig for å gi privatskoleintitiativet tid til å etablere seg.

- Jeg vil fremme et forslag om at skolestrukturen opprettholdes, sier Magnhild Vik.

Rådmannens innstilling fikk ingen stemmer. Arne Hops forslag fikk fem stemmer, fra Høyre, KrF, Frp, Venstre og uavhengig representant Marit Nauste. Magnhild Viks forslag fikk fire stemmer.

Vedtaket ble dermed slik

1. Barneskolen i Vågstranda nedlegges og barna overføres til Måndalen skole fra og med skoleåret 2017/2018.

2. Fra samme tidspunkt avvikles ungdomsskolen i Måndalen og ungdommeneoverføres til Åndalsnes ungdomsskole

3. Kommunestyret ber rådmannen iverksette gjennomføring av oppgradering avskolebygget i Måndalen etter mulighetsstudiens alternativ A for ferdigstilling tilskolestart 2018 innenfor en økonomisk ramme på 33 millioner kroner.

- For tidlig

Senterpartipolitikerne ønsket ikke å legge ned skolen nå.

- Hadde vi klart å frede Vågstranda i fire år, så tror jeg kanskje at privatskolen blir lagt på is. Nå er elevtallet bra, rundt 50 elever, men om noen år vil kanskje elevtallet være så lavt at foreldrene ser at det er mer gunstig å være en del av en større skole, sier Ellinor Torsgård Solheim.

Forslaget fikk støtte fra SV.

- Det vil nok poppe opp en privatskole rimelig fort om vi legger ned nå, så vi sparer ingenting på det på sikt. Jeg mener Vågstranda skole er stor nok, sier Per Arne Skomsø.

Arbeiderpartiets Per Vidar Kjølmoen er også bekymret for forholdet mellom bygdene, og mener at saken har kommet på bordet for fort.

- Vi vil bevare skolestrukturen nå, men vi må se på elevtallet framover. Jeg kunne være med på en utsettelse i to eller tre år - gi ei hånd til Vågstranda - og gi de en sjanse til å få opp elevtallet, sier han.

- Skolen må være for elevene

- Vi glemmer elevene oppi dette: skolen er for elevene, ikke for at bygda skal ha et samfunnshus eller noe annet. En ting må vi ta inn over oss: tilstandsrapporten i skolen er til å gråte over. Må se på skolestrukturen i hele Rauma. Trist at ikke Sørsida har klart å samle seg, så hadde de hatt et like solid oppvekstsenter som Nordsida har, sier Marit Nauste.

Ønsker samarbeid

Neste sak på lista var spørsmål om Rauma naturskole på Vågstranda.

- Hvis foreldre på Vågstranda ønsker å etablere en friskole ved en mulig nedlegging av den kommunale skolen i bygda, vil Rauma kommune samarbeid med initiativtakerne om dette på samme måte og i utgangspunktet på samme vilkår som ved etablering av friskolen i Innfjorden, het det i rådmannens innstillng.

Selv om flere politikere utrykte bekymring for etableringen og systemet rundt friskoler, ble rådmannens innstilling enstemmig vedtatt.