Formannskapet diskuterte tirsdag Rauma kommunes budsjett, og vedtok sin innstilling til kommunestyret. Kommunestyret skal behandle budsjettet 15. desember.

Skolekutt for skoleopprettholdelse

Marit Nauste (Uavh.) kom med følgende endringsforslag:

- Vi har foreslått å videreføre Vågstranda skole og Måndalen Ungdomsskole til 2017. Jeg synes ikke det er noe heldig med privatskole, men mener det er riktig å strekke ut en hånd til Vågstranda. En av mine kjepphester er lærlingene. Kommunen har seksten i dag, og jeg ønsker å redusere med tre i stedet for seks i rådmannens forslag, fordi det er viktig at vi kan tilby lærlingeplasser.

Hun foreslår følgende økonomisk inndekking:

- Jeg foreslår å kutte ei stilling i administrasjonen. Jeg mener det er riktig å ta pengene til skole fra skolesektoren, og foreslår derfor å kutte til sammen to og ei halv stilling fra de andre skolene i Rauma de neste par åra (ei halv stilling Åndalsnes Ungdomsskole, ei halv stilling Åndalsnes barneskole, ei halv stilling Isfjorden skole, ei halv stilling Måndalen skole og ei halv stilling på Åfarnes).

Fem stemte for dette forslaget, og det fikk dermed flertall.

Skal i dialog om Vistdal-elever

Arbeiderpartiets Per Vidar Kjølmoen kom med følgende forslag som ble vedtatt lagt til:

  1. Kommunestyret er bekymret for konsekvensene forslaget får for brukere og ansatte.

  2. De mest utsatte brukergruppene skal skjermesfra kutt.

  3. Stillingskutt skal så langt mulig gjennomføres uten oppsigelser.

  4. I prosessen med oppfølging av budsjettvedtak må tillitsvalgte på kommune-ogarbeidsplassnivå involveres med én gang, jf. omstillingsavtalen.

Lars Olav Hustads forslag, om at Rauma kommune tar initiativ overfor Nesset kommune med tanke på å overtagrunnskoleelverer fra Vistdal over til Åfarnes oppvekstsenter fra og med høst 2017, ble enstemmig vedtatt.

- Ønsker midlertidig investeringsstopp

Per Vidar Kjølmoen foreslo også foreløpig stopp i alle ennå ikke igangsatte investeringer, og ønsket at kommunestyret gjør en prioritering av investeringsprosjekter i løpet av første halvår 2016.

I tillegg foreslo han at et kutt på 15 prosent i alle politiske godtgjørelser med virkning fra 1. januar 2016.

Dette fikk han ikke gjennomslag for i formannskapet, da investeringsforslaget falt med tre stemmer for og seks stemmer mot, og godtgjørelseforslaget falt med fire stemmer for og fem i mot.

Ikke ferdige med prosessen

Høyresiden etterlyste konkrete innsparingstiltak fra den rødgrønne siden til å kunne frede Vågstranda skole i hele perioden.

Representantene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet ga utrykk for at de ennå ikke er ferdige med prosessen, og at de vil komme tilbake med et endelig forslag til inndekking til i kommunestyret.

Arbeiderpartiets Per Vidar Kjølmoen varsler at det kan komme andre og flere forslag i kommunestyret.

- Vi ønsker ikke en nedleggelse av skoler. Vi ønsker dermot en midlertidlig stopp i alle investeringer som ikke er igangsatt, og vi vil ha en gjennomgang og prioritering av alle postene. Er det noe vi kan vente med? I tillegg mener vi at politiske godgjørelser bør kuttes med 15 prosent fra 1. januar, sier han.

Senterpartiet skisserte et forslag om med opprettholdelse av skolestrukturen, og kutt blant annet i kontrollerstilling, redusere konsulentbruk, kutte ut Raumakonferanse, kutt i lønn til ikke lovpålagte tjenester, sparing på renhold og oppvarming av deler av formålsbygg. De kom ikke med et konkret forslag til formannskapet, men skal ha forslag klart til kommunestyremøtet.

Høringsfrist samme dag som kommunestyret

Høringsfristen på innstillingen er satt til 15. desember, samme dag som kommunestyret skal gjøre vedtak.