- En sykkel som skal brukes i mørket skal ha refleks og lys både foran og bak, sier politimann Kjellbjørn Riise Johansen i Nordmøre log Romsdal politidistrikt i en pressemelding. Politiet kan i legge et forenklet forelegg på kroner 900 til de som ikke har pålagt utstyr montert på sykkelen sin.

Langt verre er de farlige situasjonene som kan oppstå.

Konsekvensene av sykkelulykker kan være dramatiske, sier den erfarne ambulanseeier Per Johan Tøsse fra Fræna.

- Vi i ambulansetjenesten ser ofte omfattende hodeskader. Syklister må være synlig for andre i mørket, fastlås Tøsse, og understreker samtidig hvor viktig det er å bruke sykkelhjelm. -

Hjelm redder liv og kan hindre langvarige og alvorlige hodeskader, sier han.

- Stadig sjokkopplevelser

Lastebilsjåfør Sigmunn Hoem slår alarm om alle syklistene han møter i mørket uten lys og refleks. Hoem har eid og kjørt lastebil i 45 år, og opplever til stadighet folk som sykler uten lys i mørket. Jeg har enda ikke kjørt på noen, men jeg får stadig sjokkopplevelser.

- Det er frustrerende å se hvordan mange syklister ikke utstyrer sykkelen med lovpålagt lys og refleks. Vi som kjører lastebil er vant til å følge lover og regler som gjelder, og jeg skulle ønske også at syklister gjorde det samme. Det koster et par hundre kroner for et bra sett med sykkellys, og jeg vil be alle som ikke har lys om å skaffe seg dette snarest, sier han.

- Viktig med holdningsskapende arbeid

- Vi politikere som jobber med trafikksikkerhet er svært opptatt av sykkelsikkerhet, og i dette ligger også problemet med syklister som ikke bruker lys og refleks i mørket. Forebyggende og holdningsskapende arbeid er viktigst for oss i Fylkets trafikktryggingsutvalg, sier leder Iver Nordseth.

Han forteller at de særlig har sterkt fokus på barn og ungdom.

-  Sammen med Trygg Trafikk er vi i planleggings- og innslagsfasen på et nytt prosjekt om sykkelsikkerhet i ungdomsskolen. Skolene og elevene vil møte prosjektet fra våren 2016, og hovedfokus vil være nettopp sykkelhjelm, lys og refleks.