- Tauredningsgruppa er ei gruppe som frivillig øver på bratt redning. Målet og hensikten med gruppa er å kunne komme seg fram i bratt og ulendt terreng, forteller brannsjef Falke Haugen.

Han forteller at dette er en kompetanse de har utviklet særlig det siste året.

- Det brannvesenet har gjort er å kjøpe inn en del utstyr, og så har vi et nært samarbeid med Aak Safety som vi bruker som instruktører, sier Haugen, som kan rapportere om at gruppa er ivrige til å øve.

Øvelse i Trollstigen

- Det er i alle fall fem øvelser nå i høst, i tillegg til noen øvelser tidligere i år. Gruppa øver alltid skarpt, altså så reelt som mulig. Sist øvelse var onsdag 30. september, oppe ved Stigfossbrua. Der har vi jo tidligere også hatt en reell hendelse, sier Haugen, og legger til at de også ved den hendelsen hadde en del kunnskap om bratt redning, men at de da ikke hadde nok utstyr.

- Vi løste det den gangen også, men står mye bedre rustet nå. Og det er viktig for oss å få prøve utstyret, sier han videre.

Samarbeider med ambulansen

Brannsjefen sier at en viktig del av øvingsarbeidet til gruppa, er det nære samarbeidet med ambulansen.

- På et skadested er vi avhengig av å kunne ta med oss noen fra ambulansen bort til den skadde. Ambulansefolkene har vært med på flere øvelser.

Brannsjefen poengterer at alle brannfolk på Åndalsnes har et minimum av kunnskap om tauredning.

- Men tauredningsgruppa har spisset kompetanse. Det er alarmsentralen i Ålesund klar over, slik at de har mulighet til å sende ut kun denne gruppa ved behov.

Haugen sier at ei risikovurdering av trafikken i vårt område, viser at det kan være behov for ei slik gruppe.

- Vi har mye veg som går i bratt lende, sier han.