FRAMTIDA vil takke oss for hvert eneste kulturminne vi tar var på. Det sa Simen Bjørgen, direktør for Norsk kulturminnefond, nylig. Han kunne vise til at fondet hadde fått inn 782 søknader på til sammen 234 millioner kroner. Fondet disponerer bare 68 millioner som deles ut til gode prosjekter. Søknadene vitner om stor interesse for bevaring av kulturminner.

I DAGENS avis kan vi fortelle at Riksantikvaren også formidler penger og oppfordrer til å ta vare på krigsminner rundt om i landet. Dette har en sammenheng med at det for få dager siden, den 9. april, var 75 år siden tyskerne invaderte landet vårt og vi ble en del av 2. verdenskrig.

EN REKKE steder rundt om i landet har dette blitt markert på ulike måter. Vi har sett blomster, kranser, flagg og minnemarkeringer. Vi har sett personer som selv opplevde krigen, bli hedret eller fortelle historier. Å oppleve en kamp for fred og frihet i ufredens tid, blir gjerne til hjerteskjærende historier som gjør sterke inntrykk.

I DISSE dager er det nøyaktig 75 år siden bombeflyene knuste sentrum av Åndalsnes og forandret stedet for alltid. Det er 75 år siden åndalsnesinger måtte legge på flukt til slekt og venner i Isfjorden, i Eidsbygda eller på Holmemstranda. Og det er 75 år siden Kong Haakon brukte Romsdalen på sin flukt mot England. Det er også 75 år siden tyskerne etablerte seg og etterlot seg krigsminner vi har rundt oss den dag i dag. Vi har mennesker blant oss som har opplevd det, som husker og kan fortelle historiene.

INGEN ønsker at landet vårt skal oppleve dette igjen. Det er derfor historiene aldri må glemmes. Disse minnene om kampen for fred, må holdes ved like og bidra til å skape holdninger for fred og forsoning. Holdninger for respekt og toleranse.

DERFOR bør vi skape et fredsmuseum på Åndalsnes. Nettopp i krigsminnet «realskolebygget» bør vi etablere et fredsmuseum der minner fra krigen forteller oss at å forsvare seg i krig, er en kamp for fred. Her, i en tyskerbrakke, kan vi fortelle alle historiene, vise bildene og stille ut Jevanords omfattende samlinger. Her kan vi vise at det var krigen som gjorde slutt på trehusbebyggelsen i sentrum av Åndalsnes og her blir det plass til at Åfarnes skole har blitt landets første Handshake-skole.

VI TRENGER kanskje ikke flere krigsminnemuseer , sa museumsdirektør Jarle Sanden ved Romsdalsmuseet for ikke så lenge siden. Det er mulig han har rett. Men da skaper vi landets første fredsmuseum, i en bygning fra krigen, på et sted som ble lagt i ruiner.

I DETTE bildet er det forstemmende at realskolebygget blir foreslått revet eller solgt for ei krone. La dette bygget få ta del i kulturminnefondets millioner og Riksantikvarens støtteordninger og ønsk velkommen til Åndalsnes fredsmuseum. Og det haster. Historiefortellerne nærmer seg 90 og forlater oss snart. De fortjener ikke at historiene blir borte og at kampen for fred blir glemt.

Stein Siem, redaksjonssjef