Nordveggen AS har nylig feiret sitt 10 års jubileum. I følge Åndalsnes Avis (30/12-14) ser det ut som om selskapet er tilfreds med det det har oppnådd. Daglig leder Helene Rødseth er klar på at selskapet har stor oppslutning og bred støtte i hele kommunen – hva nå det måtte bety? Innforstått: Alt såre vel. Dersom det ikke er grunnlag for konstruktiv kritikk i et selskap, er dette ofte et varsel om at noe er galt.

Nordveggen AS skulle være et redskap for å utvikle Raumasamfunnet i forskjellige fasetter. Det vil blant annet si å arbeide for økt folketall, styrke næringslivet, skape flere arbeidsplasser, bedre samferdselen og utvide bo – og arbeidsmarkedet.

Bør Nordveggen AS være tilfreds med arbeidet på disse områdene? Er målet om 7500 innbyggere i 2014 nådd? Er det blitt flere arbeidsplasser i Rauma i løpet av denne perioden?

Statistikken gir oss et lite oppmuntrende svar. Antall fødsler i 2014 for eksempel er historisk lavt: 67 barn pr. 24. desember. Til sammenligning: 79 fødsler i 2013 og 95 i toppåret 2011. Dette er dramatiske fakta.

Tilflyttingen til Rauma har vært marginal.

Åndalsnes Avis liker tilsynelatende å lage «bløtkakereportasjer» når et par eller to vender tilbake til kommunen. Vender noen oss ryggen, er faktum ikke alltid så iøynefallende. Antall arbeidsplasser i kommunen har ikke økt. Men en iboende Nordveggen-optimisme kan kanskje kompensere for nedslående fakta?

Hvordan finansieres arbeidet i Nordveggen AS? Rauma kommune har gjennom firmaets 10 årige eksistens bevilget 8 millioner kroner i driftstilskudd. Næringslivet likedan. I tillegg kommer prosjektmidler fra fylke og stat. I følge foreliggende regnskapstall har selskapet de siste årene i snitt disponert i overkant av 3 millioner kroner pr. år. Står dette i forhold til det selskapet har oppnådd? Har gjentatt «reklame» over tid meislet inn et halleluja-bilde av Nordveggen AS også langt utenfor firmaet selv?

Nordveggens prosjektleder Hammerø uttalte nylig til Åndalsnes Avis på spørsmål at Nordveggen-innsatsen har medført at folket her har større selvtillit. Men faktum er at sammenlignbare kommuner både har økning i folketallet og blomstrende næringsliv uten at deres eventuelle stolthet og selvtillit er poengtert. Eller kanskje nettopp derfor?

Et samfunn som dyrker egen fortreffelighet og er seg selv nok forvitrer. Det kan kanskje være lurt, og også mer matnyttig av Nordveggen, å holde seg til dagsorden og ikke avsløre unødig dilettanteri ved å begi seg inn i psykologiens arena.

FORUROLIGENDE: I følge kommunens samfunnsplan er nå store oppgaver m.h.t. utviklingen av Rauma kommune overført til Nordveggen AS. Dette gjelder innen områdene reiseliv og handel, næringsutvikling og regionsforstørring (kommunikasjon og felles bo – og arbeidsmarked). Tallene er, fra 2014: 1 million i årlig driftsunderskudd og 3,5 millioner årlig til prosjekter innenfor nevnte områder med innleide prosjektledere. Har politikerne bevilget seg bort fra oppgavene? Kan dette på sikt påføre våre politikere kunnskapsredusering? (NB: Rauma kommune har tidligere nedskrevet sin aksjepost i Nordveggen AS, og eier pr. dato under 50% av aksjene. Ordfører har trådt ut som styreleder).

Det må være et håp at Raumafolket våkner opp av 10 års dvalen og etter hvert får saklig og uhildet informasjon om status og arbeidets gang for Nordveggens vedkommende. Her har også lokale medier en oppgave.

Jo da, vi har registrert det: Lokalavisa kan hvis den vil – det gjelder vel også andre i bildet, men…man kan jo alltids klamre seg til forestillingen om at Tornerose sov i 100 år og gjorde det ganske bra etterpå.

Til ettertanke: Det kinkige med slike faktafremstillinger som jeg har presentert ovenfor, er at det ikke fins noe direkte sammenligningsgrunnlag; for eksempel Rauma MED Nordveggen og Rauma UTEN.

Fremsetter man et utsagn som kan oppfattes som kritikk av firmaet, kan det blant tilhengerne alltids pareres med at det ville ha vært verre uten. Et scenario uten Nordveggen ville kanskje ha fornedret Raumafolket til en duknakket forsamling uten stolthet og selvtillit, berøvet for all selvrespekt. Med dette for øyet gjør Nordveggen en prisverdig innsats.

Åndalsnes, 05.01.2015Per G. Berg