Godt integreringsarbeid kan være en stor ressurs for Bygde-Norge. Norges Bygdeungdomslag mener tilflytting og inkluderingsarbeid beriker bygda og oppfordrer norske kommunepolitikere til å se på de gode forbildene innen integreringsarbeid.

Det er gode forutsetninger for å integrere tilflyttere på bygda. Små steder skaper felles identitet på tvers av kulturell bakgrunn, ved at folk driver nærmiljøet og bygdesamfunnet sammen, for eksempel gjennom frivillig arbeid for grendehuset eller Bygdeungdomslaget.

Stjørdal er en av flere distriktskommuner som i flere år har vært på landstoppen i integreringsarbeid. I fjor gikk 81 % av flyktninger bosatt i kommunen direkte ut i jobb eller utdanning etter fullført introduksjonskurs. Kommunen trekker fram samarbeidet mellom voksenopplæring, videregående skoler, NAV, lokale arbeidsgivere og frivillige som nøkkelen til tett oppfølging av den enkelte og suksess i integreringsarbeidet. De samarbeider aktivt med frivillighetssentralen om nettverksbygging og fritidsaktiviteter for nyankomne, spesielt rettet mot ungdom.

Våre nye folkevalgte bør se til de gode eksemplene i Kommune-Norge, som Stjørdal, og se på integreringsarbeid som en gylden mulighet til å skape mer levende bygder.Større mangfold gir bedre forutsetninger for etablering av bosetting og næringsliv. Økt tilflytting er nødvendig for å opprettholde folketallet i distriktene og levende bygder over hele landet. Norske kommunepolitikere må kaste fremmedfrykten og se verdien av et mangfoldig og inkluderende Bygde-Norge!

Gunn Jorunn Sørum – leder i Norges Bygdeungdomslag