Den resistente lakselusa er nå meget vanskelig å kontrollere, til tross for at bruken av avlusningsmidler er firedoblet. Det merkes at midlene tar livet av andre skalldyr, og professor Tor Einar Horsberg ved Norges veterinærhøgskole uttaler 7.mars i Bergens Tidende, at kjemiske midler ikke vil kunne løse lusproblemet.

Forskere har brukt mange år på å slå fast at lakselusa høyst sannsynlig er bestandsregulerende for ville stammer av laks og sjøørret. Nå er 70 stammer av laks borte og mange er sterkt redusert. Selv landets største lakseelver i Sør-Trøndelag, Orkla og Gaula, er redusert med 60-70% av gjennomsnittlig innsig etter 2001.

Det er derfor stor sannsynlighet at reetablering av laks- og sjøørretstammer her i Rauma, vil møte store problemer. Det er ikke mindre luspåslag her enn i og utenfor Trondheimsfjorden.

Raumas sårbare fiskestammer

Elvene i Rauma kommune ble sist høst ferdigbehandlet mot parasitten Gyrodactylus Salaris, og om noen måneder begynner reetablering av laks- og sjøørretstammene med utsetting av rogn og yngel. Det passer derfor svært dårlig at Romsdalsfjorden og store deler av kysten, sist sommer opplevet det verste luspåslag på sjøørreten som er registrert.

«I Romsdalssystemet har nesten all sjøørret opp mot 50 til 100 lus ved enkelte lokaliteter, enkeltindivider med over 300 lus», står det i Havforskningsinstituttets rapport til Mattilsynet i juni 2014. Dette skaper usikkerhet om reetableringen vil lykkes.

Det siste året har vi stadig oftere støtt på krav om innfasing av tette merder, mens denne og forrige fiskeriminister gang på gang har pekt på frivillige løsninger. Vi mener at tiden er inne for et offentlig pålegg og det er flere gode grunner for å velge Romsdalsfjorden:

• sårbare fiskestammer er under reetablering,

• en verdifull Nasjonal laksefjord,

• relativt få oppdrettsanlegg som må omstille (omkr 25-30) og

• akutt behov for å senke lusnivået i fjorden, (vi tenker da på det vitenskapelige målte luspåslag på vill fisk, ikke rapporterte lus-tall fra merdene.)

Rauma KrF vil med dette fremme forslag om at Romsdalsfjordsystemet og nødvendige områder vest for utløpet blir en prøveregion for tette merder. Tette merder har bevist at det går an å produsere slakteferdig laks uten en lus, uten nedslamming av botn og uten rømming av små og store oppdrettsfisk.

Denne typen merder fortjener å komme i drift og vår Nasjonale laksefjord trenger denne beskyttelsen mot lakselusa. Hva dette vil kunne bety for forskning på oppdrett/ miljøet, og for en positiv utvikling av norsk oppdrettsindustri, er vi spente på. Vi er ikke mot oppdrett, men konsekvensene for naturen og artene gjør at vi nå må gjøre bruk av det som beviselig fungerer.

Åndalsnes, 14. mars 2015

For Rauma KrF

Ruth Brennhaug Staurseth

Knut Dagfinn Samset