I budsjett og økonomiplan foreslås en dramatisk omlegging og nedskjæring av Voksenopplæring til personer som er psykisk utviklingshemmede. I lørdagens avis kunne enhetsleder Geir Grav og avdelingsleder Anne-Rita Brevik fortelle at de ville miste 1,5 % stilling og at Voksenopplæringa da satt igjen med kun 0,5 % stilling.

Det tilsvarer en reduksjon på 75% sammenlignet med dagens tilbud.

Det er ikke enkelt å være ansvarlig politiker som skal sørge for et budsjett som sikrer at alle får det de mener å ha behov for. Rauma kommune er en god kommune å bo i og en kommune som tenker nytt for å forberede seg på utfordringer som kommer.

Kommunen har også klare ambisjoner for utvikling av lokalsamfunna og styrking av kommunesentrum.Vi har flinke folk i kommuneadministrasjonen, i utviklingsselskapet Nordveggen, i næringslivet og driftige folk i frivillige lag og organisasjoner.

Når det er sagt, så må vi tilbake til alvoret og budsjettet som skal vedtas 16. desember. Mange av Raumas innbyggere sitter med en følelse av å ikke greie å følge med på det som skjer. Store omorganiseringer i kommunens tjenestetilbud og investeringer til en halv milliard, skjer i et forrykende tempo. Vi har sett flere ganger at den adminstrative ledelse har vist store iver i å få satt i gang tiltak som har blitt bestemt «over natta».

Jeg er bekymret for at politikerne har delegert for mye makt til Rådmannen. Det er kommunestyret som er valgt av folket i kommunen som har ansvar for kommuneøkonomien. De skal sikre at innbyggerne får gode kommunale tjenester og at lovkrav blir fulgt i året som kommer.

Økonomiplanen skal ivareta kommunens oppgaver i et fireårig løp. I drøfting av budsjett og økonomiplan skal kommunestyrets medlemmer stå fritt til å vurdere selv og ikke være bundet av formannskapets vedtak. Jeg, med flere, ville ønske at kommunen kunne beholde tilbudet som gis av Voksenopplæringa. Det ville være det optimale.

Dersom det ikke er mulig, vil jeg be om en moderering av nedskjæringsforslaget som ligger inne med 75% reduksjon av tilbudet. Det må kunne gå an å holde igjen slik at behov blir vurdert først.

I februar vil alle som har tilbud i Voksenopplæringa få sine behov vurdert på nytt. Det foreslås at nesten halvparten av det foreslåtte kuttet skal overføres til Botjenesten.

Hvorfor kan ikke midlene fortsatt ligge til Voksenopplæringa? Det vil tross alt være et mye bedre alternativ. Ikke minst vil det bety at Rauma kan ivareta opplæringslovens rett til spesialundervisning til voksne med psykisk utviklingshemming slik at de mestrer livet på best mulig måte.

Det er et godt og nødvendig samarbeid mellom lærerne i Voksenopplæringa, ansatte i botjenesten og vergene til de som er elever i dag. Samspillet mellom skole, botjeneste og de nærmeste pårørende har stor verdi og bidrar til å gi et godt tilbud til denne gruppen.

Isfjorden, 14.12.14Gunhild Dahle