Spørsmål til ordføreren vedr kommunenes ansvar for tilgang på veterinærtjenester, herunder klinisk veterinærvakt, fra 01.01.2008. Funger ordningen i Rauma etter sin hensikt, og hva er aktuell status?Innledning.

Gjeldende lovgivning med visse modifiseringer senere, avløste lov om veterinærer og annet dyrehelsepersonell av 2001. Det vesentligste nye og viktige her er endringen i § 3 a hvor det heter at kommunene skal sørge for tilfredsstillende tilgang på tjenester fra dyrehelsepersonell. Distrikstveterinærtjenesten, og senere Mattilsynets rolle, ble her faset ut, og statens rolle ble mer av overordnet og tilsynskarakter. Fra kommunehold er det verdt å merke seg at statens og storsamfunnets rolle i de fleste nye reformer i økende grad tar i bruk uttrykket ”kommunene skal sørge for” slik vi kjenner igjen formuleringene i helselovgivningen ifm Samhandlingsreformen bl.a.

Jeg har søkt å innhente informasjon om veterinærtjenesten slik den er organisert, hjemlet og finansiert i dag. I sannhet ikke enkelt å få den fulle oversikt. Med forbehold om min forståelse av hva jeg har funnet, er det på noen hold likhetstrekk slik vi kjenner ordningen fra lege-og fysioterapi med driftstilskuddsavtale.

• Vedr veterinærtjenesten med vaktberedskap er mine funn:1. Ansvaret for tilgang på veterinærtjenester- og personell er kommunens.2. Kommunene har stor frihet til å organisere og tilrettelegge tjenesten selv, i samarbeid med andre både kommuner og private.3. Finansieres som frie midler som rammetilskudd.4. Kan også søke tilskudd via Fylkesmannen for midler Statens landbruksforvaltning forvalter knyttet til vakttilskudd, stimuleringstilskudd og administrative tilskudd

Den senere tid har jeg mottatt meldinger/henvendelser fra landbrukshold, som kan bidra til at jeg føler en viss bekymring for denne tjenesten. Fra media har vi også fått høre at det er utfordringer i tillegg til noe ”snakk”. Jeg har selv tatt noen kontakter.Rauma er blant de 4 største landbrukskommuner i fylket, og det synes åpenbart at denne tjeneste må være tilfredsstillende og bærekraftig dekket på kort og lang sikt.Jeg vil også anmode ordføreren om å bringe saken frem til politisk behandling slik at alle sider ved tjenesten kan opplyses og vurderes.

Spørsmål til Ordføreren:• Har kommunen en tilfredsstillende veterinærtjeneste på kort og lengre sikt?• Er organisering og rekrutteringa tilfredsstillende?• Er ordføreren enig i at saken får politikernes og rådmannens fokus?

Åndalsnes 12.10.2014Arne S Lillehagen