- Det er ikke vits med noen ny barnehage hvis ingen vil ha den der, uttalte daværende rådmann i et informasjonsmøte i Måndalen i 2015. Da hadde han nettopp lagt fram kommunens forprosjekt for barnehage og skole i Måndalen, med den nye barnehagen lokalisert på dagens skoletomt på Voll, der ingen andre i salen ville ha den. I en spørreundersøkelse forut for møtet, som ble besvart av 2/3 av de foresatte og ansatte på barnehagen i Måndalen, svarte samtlige at de ønsket at den nye barnehagen skulle ligge på dagens lokasjon, oppe ved stadion.

Brukergruppas syn var saklig begrunnet. Dagens plassering har klare fordeler, og plasseringa ved skoleområdet har enda klarere ulemper, bl. a. den sterkt kritikkverdige trafikksituasjonen på stedet.

Men hvis ikke barnehagen fikk ligge ved siden av skolen, ble det ingen ny barnehage, mente tydeligvis rådmannen. De som trodde det var en spøk eller en forsnakkelse, slapp å tro det etter den påfølgende budsjettbehandlinga var over: Ingen ny barnehage i Måndalen.

Nå, to år senere, har kommunestyret likevel vedtatt bygging av ny barnehage i Måndalen. Vedtaket har en uklar økonomisk ramme (5 MNOK i 2018, og en ukjent andel av en pott på 60 MNOK i påfølgende år), og sier ingenting om løsning (ombygging/påbygg/nybygg) eller lokasjon. Men flertallet i kommunestyret har forlangt at saka skal opp til behandling i ekspressfart, senest innen 1. mars.

Den 7. februar var det igjen informasjonsmøte i Måndalen, der de kommunale saksbehandlerene som var satt på oppgaven, la fram to løsningsalternativer som var forsøkt utarbeidet:

  • Alt. 1: Om/påbygging av dagens barnehage

  • Alt. 2: Ny barnehage et eller annet sted på dagens skoletomt

Hvorfor det ikke var tatt med et alternativ for ny barnehage på/ved dagens lokasjon, kunne ikke kommunens representanter svare på. De kunne derimot bekrefte at et areal ved dagens barnehage, som tomteeier Måndalen IL tilbød kommunen i en høringsuttalelse før jul, kunne være passende til formålet. Men ingen hos kommunen hadde tatt kontakt med MIL.

De to alternativene som ble presentert i møtet, har av ulike årsaker blitt enda svakere siden 2015: Grunnen til at unger fra alle barnehageavdelinger i Måndalen nå er presset inn i samme bygg, er at det mangler egnede avlastningslokaler. Når en ikke har noe sted å ha barnehage under ombygginga, er alternativ 1 uaktuelt.

På skoletomta er det uavklart hva som skal skje, både med selve skolen og omsorgssenteret på tilgrensende tomt. For alt. 2 blir det dermed vanskelig å vite hvor på tomta en barnehage eventuelt burde plasseres. Ingenting er gjort for å løse trafikkproblemene ved skoletomta, og situasjonen ville naturligvis blitt enda verre ved etablering av en barnehage, dit samtlige unger skal kjøres. Men i infomøtet den 7. kom det fram at kommunens planleggere, ufattelig nok, hverken var kjent med trafikkproblemene på stedet, eller ev. planer som er utarbeidet for å løse dem.

De frammøtte fra brukergruppa ga klart uttrykk for hva de ønsker: Ny barnehage på ny tomt ved siden av eksisterende barnehage. Dette alternativet har alle fordelene med et nytt bygg, alle fordelene med dagens lokasjon og ingen av ulempene med plassering på skoletomta. De frammøtte fra kommunen ga uttrykk for at de forstod dette.

Løsninga med ny barnehage ved siden av eksisterende, har de beste forutsetningene for en rask avgjørelse. Men med noen få dager igjen til fristen, er det nå små sjanser for at i dette alternativet i det hele tatt blir lagt fram for de som skal fatte vedtaket.

Samtidig er nok mange foreldre og ansatte redde for at innsigelser vil medføre at bygging av ny barnehage i Måndalen igjen blir utsatt.

Rauma kommunes metode – kort frist, uklare føringer, lite brukerinvolvering – gjør det vanskelig for dem som skal utarbeide løsninger, for dem som skal fatte beslutninger og for dem som skal leve med dem. Hvem ønsker å ha det slik?

Måndalen Barnehage Foto: Stine Vandevjen Olsen