Det har vært gjort flere spredte forsøk de siste tiåra på å få igang en debatt om kirkene i Rauma. Alltid har det endt med statusquo. Alle som uttaler seg er glad i kirka si. Kirka har en viktigog sentral rolle i lokalsamfunnet, blir det sagt. Kirken den er etgammelt hus, men vi har ikke penger til vedlikehold osv, osv..Motstridende syn kommer til uttrykk. Mange engasjerer seg. Sterkefølelser kommer opp. Noen kan være redd for å uttale seg, for ingenvil jo bli upopulær!! Andre er likegyldige til kirken. Slik enderalltid saken og alt blir som før. Men la oss håpe at Knut JohanSteneruds utspill, avisoppslag og lederartikkel, kan førekirkesakene i Rauma et stykke videre inn i 2018.

Jeg tror vi må se på utviklingen i andre land i Nord-Europa (somdet er naturlig for oss å sammenligne oss med) for å komme videre.Her har kirker lenge blitt solgt, avvikla, revet, brukt til andreformål, gjort om til museer, hoteller eller cafeer o.l. Mange avoss har sett med skrekk og gru på utviklingen, men har valgt å semed åpne øyne på det som skjer. Også med folkekirkene i Norden: Deer ikke folkekirker lenger! De er kirker uten folk.

Riksantikvar Jørn Holme og Oddbjørn Sørmoen i kirkeavdelingen, sadet slik på et fagmøte for en tid tilbake: I løpet av ti år må vikanskje tenke helt nytt om kirkene i Norge. Noen må avvikles.Antall kirker kan bli drastisk redusert. Kirker kan også flyttes.Noen omgjøres og brukes til helt andre formål.

Den mest utfordrende uttalelsen var likevel: Vern av kirker er brukav kirker. Vil vi verne om den lokale kirka, må vi bruke den.Lokalt engasjement og dugnadsinnsats må til for å berge kirkene. Såher nytter det ikke lenger å se på kirka som en"service-institusjon" som skal skape fest- eller sørgestemning etpar ganger i året. Det blir for lite! Men det er store ting somstår på spill!

Derfor trengs det en skikkelig debatt om kirkenes og kirkerommenesbruk i en ny tid. Ikke bare et avisoppslag i ny og ne. Jeg tror vitrenger ekspertråd utenfra, gjerne fra Riksantikvar Holme, en annenkjent fagperson eller en rikskjendis. Det ville være flott ommenighetsråd og fellesråd tok initiativ til et debattmøte omkirkene i Rauma og deres framtid. Møtet bør avholdes i Storsalen påkulturhuset! Saken dreier seg jo ikke bare om ny kirke påÅndalsnes. Dette er ei sak som berører folk i alle bygder. Detdreier seg om realitetsorientering. Det dreier seg kanskje tilsjuende og sist om kirkesøkningen.

La oss komme videre. Det var å håpe at flere kom på banen medkonstruktive innlegg. Det gjelder vår felles framtid!