I Rauma har vi over år vært heldige med gode leger og stabil legedekning.

Gjennom lengre tid har det nå imidlertid vært en uavklart situasjon mellom kommunen og fastlegene. Jeg har med bekymring registrert at man ikke har kommet nærmere hverandre med å finne løsninger, men at situasjonen virker mer eller mindre fastlåst, og kanskje også tilspisset.

I Å.A. 15. juni gikk kommuneoverlegen hardt ut mot kommunen i et intervju med tittelen «Hastverk og lite dialog». I neste avis blir dette fulgt opp av lege Erling Rosenstrøm under tittelen «Usunn ledelseskultur», der han begrunner sin beslutning om å forlate sin jobb i Rauma.

Jeg har også fått beskjed om at min fantastiske fastlege gjennom mange år har valgt å forlate Rauma. Dette medførte at jeg gikk inn for å lete etter ny fastlege.

Foruten de legene som har sluttet er det kun en lege med ledige plasser. Da jeg hadde bestilt min nye fastlege var det kun 33 plasser igjen. Dette er svært bekymringsfullt, da det nok er mange pasienter av de legene som har sluttet, som ikke har skaffet seg ny fastlege ennå.

Jeg har ikke innsyn i dialogen, eller mangelen på dialog, mellom kommunen og legene, og skal ikke komme inn på dette temaet. Det som for meg virker svært urovekkende er hvordan legedekningen i Rauma vil bli framover. Uansett hvilken mening man har om det tilspissete forholdet mellom kommunen og legene, så er det en kjensgjerning at dette har medført at leger søker seg vekk fra Rauma. Det er generelt ikke lett å få leger ute i distriktet, og med de synspunkter om kommunen som brer seg i fagmiljøet, blir ikke dette lettere.

Jeg tror det umiddelbart er behov for nye innspill i denne fastlåste saka.

Dette forholdet nærmer seg etter mitt syn en politisk problemstilling, og jeg vil derfor utfordre ordføreren om å ta grep for å prøve å komme til en forståelse med legene. Det må ikke bli slik at vi risikerer at legeflukt fra kommunen går ut over innbyggerne.